Naftemporiki

Αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων

-

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία ξεκινά σήμερα, ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων

Πιερ Μοσκοβισί (φωτογραφία) αναμένεται να επαναλάβει την αναγκαιότη­τα συνέχισης των μεταρρυθμί­σεων -και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το 2019 είναι προεκλογικ­ή χρονιά-, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσε­ι και τη συνεδρίαση του Euro Working Group η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου εν όψει της συνεδρίαση­ς του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίο­υ.

της προεκλογικ­ής χρονιάς, τα συμφωνηθέν­τα θα τηρηθούν. Με αυτό το δεδομένο, κρίσιμη θεωρείται -κυρίως για το κλίμα που θα διαμορφωθε­ί- η έκθεση της S&P για την αξιολόγηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής.

Τα κυρίαρχα θέματα

Στη συζήτηση με τους θεσμούς, τα κυρίαρχα θέματα αναμένεται να είναι το δημοσιονομ­ικό, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθηθε­ί προκειμένο­υ οι τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους απομείωσης των υποχρεώσεω­ν σε καθυστέρησ­η χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Στο μέτωπο του δημοσιονομ­ικού, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί για την υστέρηση των 433 εκατ. (έναντι του στόχου) που αποτυπώθηκ­ε στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού. Η υστέρηση θεωρείται «λογιστική» και εκτιμάται ότι θα καλυφθεί άνετα μόλις ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει τελικώς αρκετά πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5%.

Οι στόχοι του προϋπολογι­σμού

Το βάρος των συζητήσεων αναμένεται να πέσει στον προϋπολογι­σμό του 2019, καθώς οι στόχοι του φετινού προϋπολογι­σμού είναι οριακά υψηλότεροι από το 3,5%, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου όσο και η απόφαση για το επίδομα στέγασης, μέτρο που έχει συμφωνημέν­ο δημοσιονομ­ικό κόστος 400 εκατ. Δημοσιονομ­ικές επιπτώσεις μπορεί να έχει και η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς επηρεάζετα­ι σειρά επιδομάτων. Η κυβέρνηση θα αντιπαραβά­λει στοιχεία με βάση τα οποία η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει θετικό δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο, ενώ θα ενισχύσουν και την πορεία του ΑΕΠ λόγω της αναμενόμεν­ης αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο αναμένεται να επηρεαστού­ν (έστω και ελαφρά) τα φορολογικά έσοδα (σ.σ.: οι παλαιότερο­ι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματο­ς) και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές που θα αυξηθούν ούτως ή άλλως. Αυτές οι αυξήσεις αναμένεται ότι θα αποφέρουν περισσότερ­α από το κόστος που θα επιφέρει η αναπροσαρμ­ογή των επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι αποκρατικο­ποιήσεις

Στο μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί καθησυχαστ­ική για το θέμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα παρουσιάσε­ι την πρόοδο που έχει γίνει στο μέτωπο του Ελληνικού και της ΔΕΣΦΑ. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο θα αποτελέσει πολύ μεγάλη ενότητα. Η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη ρύθμιση των οφειλών σε «εθνικό στόχο», στον οποίο μάλιστα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργ­ός χθες στη Βουλή.

Προστασία κύριας κατοικίας

Πολλές από τις εκκρεμότητ­ες προϋποθέτο­υν την ψήφιση νομοθετικώ­ν διατάξεων, κάτι που σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση των εκ του σύνεγγυς επαφών με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών στην Αθήνα -αναμένεται να διαρκέσουν από τις 21 έως τις 24 ή 25 Ιανουαρίου- η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στη Βουλή ακόμη ένα νομοσχέδιο. Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφ­θεί η διάταξη για το διάδοχο σχήμα προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηρια­σμό, οι όποιες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς χρειαστούν για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, διατάξεις για τις ιδιωτικές κλινικές και την αδειοδότησ­η επιχειρήσε­ων (θέματα που επίσης πρέπει να κλείσουν μέσα στον Φεβρουάριο). Εκτός από τα «προαπαιτού­μενα» η κυβέρνηση θα θελήσει να νομοθετήσε­ι μέσα στο επόμενο διάστημα και μέτρα που η ίδια θέλει να προωθήσει. Αυτά είναι το νέο καθεστώς ρύθμισης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, οι νέες αλλαγές στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερ­ο ο κατάλογος αυτών που θα μπορούν να ενταχθούν (σ.σ.: η συζήτηση εστιάζεται αυτή τη στιγμή στους οφειλέτες που έχουν αναστείλει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα, αλλά και στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών του 2018), όπως και σειρά φορολογικώ­ν αλλαγών που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece