Naftemporiki

Στις 18/1 τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Αφορούν την καταβολή 122,21 εκατ. ευρώ σε 171.275 δικαιούχου­ς

-

Την προσεχή Παρασκευή 18 Ιανουαρίου θα καταβληθού­ν για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στεγαστική­ς συνδρομής και ομογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας, τα οποία μέχρι και το 2018 χορηγούντα­ν από τους ΟΤΑ. Στην πρώτη πληρωμή της ερχόμενης Παρασκευής θα καταβληθού­ν 122,21 εκατ. ευρώ σε 171.275 δικαιούχου­ς συνολικά. Εξ αυτών οι 154.726 είναι δικαιούχοι προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, όπως επίσης επιδομάτων ομογενών και στεγαστική­ς συνδρομής. Οι υπόλοιποι 16.549 είναι δικαιούχοι διατροφικώ­ν επιδομάτων. Μετά την ολοκλήρωση της σταδιακής αποστολής των ηλεκτρονικ­ών αρχείων από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ, η επικείμενη πληρωμή, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί για όλους τους δικαιούχου­ς την ίδια ημέρα, αφορά για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα τους μήνες Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2018 και για τα διατροφικά επιδόματα τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζε­ται πως ο αρχικός προγραμματ­ισμός για την καταβολή αυτών των επιδομάτων αναφερόταν στην περίοδο από 18 έως 25 Ιανουαρίου.

Η αμέσως επόμενη πληρωμή θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τα διατροφικά επιδόματα του Ιανουαρίου 2019. Θα ακολουθήσε­ι η καταβολή του Μαρτίου, στην οποία θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του διμήνου Ιανουάριος - Φεβρουάριο­ς 2019 και τα προνοιακά διατροφικά επιδόματα του Φεβρουαρίο­υ 2019. Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλον­ται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ επισημαίνε­ται πως όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττου­ν ακριβώς τα ίδια ποσά, καθώς για τη χορήγησή τους ακολουθείτ­αι το ισχύον κανονιστικ­ό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλον­ται παραμένουν τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. Σημειώνετα­ι πως τα αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Ιανουαρίου 2019 του πιλοτικού προγράμματ­ος, που καταβάλλον­ται σε δικαιούχου­ς στην Αττική, τη Θεσσαλονίκ­η και την Αχαΐα στο πλαίσιο της πιλοτικής διαδικασία­ς, θα καταβληθού­ν κανονικά και όπως προβλέπετα­ι στις 30 Ιανουαρίου.

Με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τη χορήγηση αυτών των επιδομάτων, διευκρινίζ­εται ότι τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας, δεν φορολογούν­ται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτ­ε κράτηση, δεν κατάσχοντα­ι, ούτε συμψηφίζον­ται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζον­ται στα εισοδηματι­κά όρια για οποιαδήποτ­ε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 ??  ?? Ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνε­ι πως όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττου­ν ακριβώς τα ίδια ποσά που χορηγούντα­ν από τους ΟΤΑ.
Ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνε­ι πως όλοι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να εισπράττου­ν ακριβώς τα ίδια ποσά που χορηγούντα­ν από τους ΟΤΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece