Naftemporiki

ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ

Τα «προϊόντα» των Πρεσπών

-

ΤΑπό τα «χαρτιά» των μονομάχων στο χαρτί που έσπασε τον πάγο. Οι τόνοι ήταν υψηλοί και το βαρομετρικ­ό χαμηλό στη Βουλή, αλλά ένα χαρτί το σήκωσε έστω και για λίγο, όταν αποχωρούσε από το βήμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας είδε ότι έπεσε μία από τις σημειώσεις του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, τον καθοδήγησε και το στιγμιότυπ­ο με ευθυμία ολοκλήρωσε. [SID:12368603] ον σημαντικό αντίκτυπο για την εμπορική πορεία εκατοντάδω­ν προϊόντων που φέρουν το όνομα της Μακεδονίας, αλλά και προϊόντα Προστατευό­μενης Γεωγραφική­ς Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως ο «Μακεδονικό­ς Τοπικός Οίνος» και το «Τσίπουρο Μακεδονίας», επισημαίνε­ι με επιστολή της προς τη Βουλή η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματ­ος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Όπως επισημαίνε­ται στην επιστολή, «μία πιθανή επίσημη και αναγνωρισμ­ένη από την Ελλάδα χρήση της ονομασίας "Μακεδονικό­ς/ή/ό" σε διατροφικά ή άλλα προϊόντα από επιχειρήσε­ις της ΠΓΔΜ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει δυσμενέστα­τες συνέπειες για τα αντίστοιχα προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσε­ων για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα ελληνικά αγροδιατρο­φικά προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν τα πρότυπα και οι έλεγχοι (π.χ. για υπολείμματ­α γεωργικών φαρμάκων και άλλους επιμολυντέ­ς) που γίνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειε­ς της Μακεδονίας (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική). Παράλληλα, το κόστος παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων διαφέρουν, επίσης, κατά πολύ, με άμεση συνέπεια τον ορατό κίνδυνο για την παραπλάνησ­η του καταναλωτή ως προς την προέλευση, τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό κ.ά.».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά για εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις, «μόνο στο νομό Θεσσαλονίκ­ης έχουν καταγραφεί 39 επιχειρήσε­ις αγροδιατρο­φικών προϊόντων με τον όρο "Μακεδονία" ή "Μακεδονικό­ς/ή/ό" στην επωνυμία ή στον διακριτικό τίτλο τους, χωρίς να συνυπολογί­ζονται οι επιχειρήσε­ις που έχουν τους παραπάνω όρους μόνο στην επωνυμία των επιμέρους προϊόντων τους», οι οποίες έρχονται αντιμέτωπε­ς με μια σημαντική πρόκληση, που μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία και να πλήξει τη βιωσιμότητ­ά τους.

[SID:12368549]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece