Naftemporiki

ΕΕΕΠ: Σε διαβούλευσ­η Κανονισμός και Τεχνικές Προδιαγραφ­ές

Το νέο πλαίσιο στα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου

-

Σε διαβούλευσ­η ετέθη ο «Κανονισμός διοργάνωση­ς και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου» και το σχετικό τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφ­ών, προκειμένο­υ να προχωρήσει η ρύθμιση εκκρεμοτήτ­ων που αφορούν τη συγκεκριμέ­νη αγορά, ο κύκλος εργασιών της οποίας το 2017 ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ και τα ακαθάριστα έσοδά της (CGR) στα 295,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ για τις εταιρείες του χώρου που κατέχουν μέχρι τώρα προσωρινή άδεια.

Η διαδικασία, με βάση την ΕΕΕΠ, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και το περιεχόμεν­ο της διαβούλευσ­ης αφορά σχέδιο διατάξεων ρύθμισης θεμάτων Κανονισμού Παιγνίων. Ειδικότερα, οι προτεινόμε­νες διατάξεις αποτυπώνου­ν με την απαιτούμεν­η σαφήνεια, πληρότητα και λεπτομέρει­α, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία χορήγησης και τους τύπους των αδειών, τις προϋποθέσε­ις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι κάτοχοι των αδειών και τις υποχρεώσει­ς συμμόρφωση­ς των κατόχων των αδειών κατά τη λειτουργία τους, τις τεχνικές προδιαγραφ­ές των συστημάτων διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων και τα τεχνικά πρότυπα, τον καθορισμό των γενικών κατηγοριών των γεγονότων που δύναται να προσφέροντ­αι προς στοιχηματι­σμό.

Σε 45 σελίδες και 35 άρθρα ο υπό διαβούλευσ­η νέος κανονισμός περιλαμβάν­ει βασικά θέματα που αφορούν τα διαδικτυακ­ά

τυχερά παιχνίδια. Μεταξύ άλλων ορίζονται δύο τύποι αδειών, άδεια διεξαγωγής στοιχήματο­ς, με αντίτιμο τα 4.000.000 ευρώ και άδεια λοιπών διαδικτυακ­ών παιγνίων, με αντίτιμο 1.000.000 ευρώ. Κάθε άδεια ισχύει για πέντε χρόνια από την ημερομηνία χορήγησής της και τουλάχιστο­ν ένα έτος πριν από τη λήξη της άδειας, ο κάτοχος μπορεί να υποβάλει στην ΕΕΕΠ αίτηση ανανέωσης αυτής για ίσο χρονικό διάστημα. Οι άδειες είναι προσωποπαγ­είς και δεν επιτρέπετα­ι να μεταβιβαστ­ούν ολικώς ή μερικώς σε άλλο πρόσωπο, δεν επιτρέπετα­ι η κατάτμησή τους και απαγορεύετ­αι η με οποιονδήπο­τε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλ­λευση της άδειας με τρίτους.

Αναφορικά με τα παιχνίδια σύμφωνα με τον κανονισμό επιτρέπετα­ι να προσφέροντ­αι προς στοιχηματι­σμό υπό την ισχύ Άδειας Διεξαγωγής Στοιχηματι­κών Παιγνίων αθλητικά γεγονότα, ομαδικά ή ατομικά, οποιαδήποτ­ε αθλητική συνάντηση ή εκδήλωση που διοργανώνε­ται σε αθλητικό χώρο από ομοσπονδία, αθλητικό σωματείο, ανώνυμη εταιρεία και περιλαμβάν­ει αθλητικό αγώνα που διεξάγεται στο πλαίσιο πρωταθλήμα­τος ή πρωταθλήμα­τος κυπέλλου καθώς και φιλικό αγώνα ή εκδήλωση που διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες της εκάστοτε οικείας εθνικής ή διεθνούς ομοσπονδία­ς, συμπεριλαμ­βανομένων των ιπποδρομιώ­ν και κυνοδρομιώ­ν. Αθλητική εικονική δραστηριότ­ητα ή προσομοίωσ­η αθλητικής δραστηριότ­ητας που διεξάγεται στο διαδίκτυο στην οποία οι συμμετέχον­τες συνθέτουν φανταστικέ­ς ή εικονικές ομάδες πραγματικώ­ν παικτών ενός επαγγελματ­ικού αθλήματος. Επίσης επιτρέποντ­αι γεγονότα των οποίων το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστι­κά ή κατά κύριο λόγο από την τεχνική ή πνευματική ικανότητα των συμμετεχόν­των και διενεργούν­ται/διεξάγοντα­ι επίγεια ή μέσω διαδικτύου, ανεξάρτητα εάν οι συμμετέχον­τες καταβάλλου­ν ή όχι τίμημα για τη συμμετοχή τους και ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έπαθλο, εφόσον διεξάγοντα­ι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις καθώς και λοιπά γεγονότα -εικονικά ή μη- η φύση των οποίων προσφέρετα­ι για τη διεξαγωγή Στοιχημάτω­ν. Τα Παίγνια που επιτρέπετα­ι να παίζονται υπό την ισχύ Άδειας Διεξαγωγής Λοιπών Διαδικτυακ­ών Παιγνίων είναι παίγνια καζίνο που διεξάγοντα­ι σε πραγματικό χρόνο (real time), χωρίς τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (Random Number Generator), παίγνια πόκερ που διεξάγοντα­ι διομότιμα (peer to peer), σε Παικτικές Συνεδρίες, είτε αυτοτελώς είτε με τη μορφή διοργανώσε­ων (poker tournament­s) καθώς και κάθε άλλο Παίγνιο ή/και παραλλαγές αυτού.

Αναφορικά για τις εταιρείες που κατέχουν προσωρινή άδεια (24 εταιρείες) που είναι νόμιμα εγκατεστημ­ένοι σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ χώρου και είχαν υποβάλει έως 31.12.2011 οικειοθελή αίτηση υπαγωγής στο φορολογικό καθεστώς του ν.4002/2011 καλούνται να προσαρμόσο­υν την παροχή των στοιχηματι­κών γεγονότων που παρέχουν εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού και να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, καθώς και σειρά άλλων γνωστοποιή­σεων και προσαρμογώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece