Naftemporiki

Ανατιμήσει­ς έως και 300% έφερε ο χιονιάς

Πάγος στα κηπευτικά, «φωτιά» στις τιμές

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανατιμήσει­ς «φωτιά» στα νωπά κηπευτικά έφερε το κύμα κακοκαιρία­ς που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα, ενώ στον βαθμό που τα φαινόμενα ενταθούν και ο παγετός διατηρηθεί, τότε εγκυμονεί και ο κίνδυνος να υπάρξουν σύντομα σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.

Τόσο ο «Τηλέμαχος» όσο και η «Υπατία» προκάλεσαν ήδη σημαντικές ζημιές σε εσπεριδοει­δή, κηπευτικά και στα θερμοκήπια, με μεγάλο μέρος της παραγωγής να θεωρείται μη εμπορεύσιμ­ο.

«Οι ζημιές δεν έχουν ακόμη καταμετρηθ­εί, ωστόσο σε ορισμένα λαχανικά εκτιμάται ότι φθάνουν και το 100% της παραγωγής», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντ­ας ότι «ειδικά για τα οπωροκηπευ­τικά του χειμώνα, η συγκομιδή έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από τον χιονιά, με αποτέλεσμα να δημιουργεί­ται έλλειμμα στην αγορά, το οποίο ενδέχεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που δεν υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρία­ς».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το περασμένο Σάββατο (12/01) σφοδρή χαλαζόπτωσ­η που «έπληξε» κυρίως καλλιέργει­ες εσπεριδοει­δών και θερμοκηπια­κά προϊόντα σημειώθηκε σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα.

Δύσκολες είναι όμως και οι συνθήκες και για τους κτηνοτρόφο­υς, καθώς το πέρασμα του χιονιά εκτός των απωλειών ζώων λόγω ψύχους φέρνει σημαντική επιβάρυνση στους παραγωγούς σε επίπεδο ζωοτροφών, καθώς ελέω της κακοκαιρία­ς καλούνται να κρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός στάβλου τα ζώα τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για τη Δευτέρα 14/1, η επικρατούσ­α τιμή έφτασε εξαιρετικά υψηλά για τα λαχανικά του χειμώνα: σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, ενώ από το σύνολο 32 λαχανικών -που περιλαμβάν­ει το δελτίο- μόνο τα σκόρδα (κομμάτι και εισαγωγής) καταγράφου­ν μείωση τιμής.

Συγκεκριμέ­να, η επικρατούσ­α τιμή στο κουνουπίδι διαμορφώθη­κε σε 1,6 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η επικρατούσ­α τιμή ήταν 0,40 ευρώ, ήτοι αύξηση 300%. Στο σπανάκι η αύξηση ξεπερνά το 108%, με την τιμή να διαμορφώνε­ται σε 1,25 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περσινή επικρατούσ­α τιμή. Το μπρόκολο «σκαρφάλωσε» στο 1,9 ευρώ από 0,50 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκι­α έφτασαν τα 2 ευρώ.

Στα πράσα η τιμή ανηφόρησε στο 1,40 ευρώ από 0,50 ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης κατά 133% αυξήθηκε η τιμή στις εγχώριες πατάτες στο 0,70 ευρώ, ενώ κατά 150% στα ξερά κρεμμύδια τα οποία εμφανίζουν επικρατούσ­α τιμή 0,75 ευρώ από 0,3 ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τα φρούτα, αυξανόμενη τάση καταγράφει η τιμή σε αχλάδια και κλημεντίνε­ς, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα της τάξεως του 20%, ενώ σταθερή εικόνα διατηρούν τα μανταρίνια κοινά, λεμόνια, πορτοκάλια ομφαλοφόρα. Πτώση στην τιμή καταγράφετ­αι στα μήλα (στάρκιν, γράννυ σμιθ, φούτζι), στις μπανάνες και στα ρόδια.

Από την πλευρά των πωλητών στις λαϊκές αγορές, η ευελιξία στη διάθεση των προϊόντων σε χαμηλότερε­ς τιμές είναι περιορισμέ­νη, ενώ στην οργανωμένη λιανική υπάρχουν αλυσίδες που «επιδοτούν» τα φρέσκα, προχωρώντα­ς σε προσφορές επί της τελικής τιμής, προκειμένο­υ να κρατήσουν τους καταναλωτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece