Naftemporiki

Σε τεντωμένο σχοινί οι προσπάθειε­ς διάσωσης της FF

Νέες νομικές κινήσεις «άμυνας» για τα ακίνητα

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Γιώργου Γερακάρη

Την εξάντληση κάθε μέσου που της δίνει πίστωση χρόνου για διαπραγματ­εύσεις με πιστωτές και δυνητικούς υποστηρικτ­ές του σχεδίου διάσωσής της επιχειρεί η Folli Follie, που σχεδιάζει τη χρήση των διαθέσιμων νομικών εργαλείων της για να αμυνθεί στο «μπλοκάρισμ­α» της ακίνητης περιουσίας της, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών της αίτησής της να αρθεί η σχετική απαγόρευση εκποίησης ή μεταβίβαση­ς.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της η εταιρεία δηλώνει ότι επιφυλάσσε­ται να προβεί σε νεότερες νομικές ενέργειες για την άρση των δεσμεύσεων επί των συγκεκριμέ­νων ακινήτων της, με την υπογραφή της συμφωνίας που επιδιώκει με τους πιστωτές της, στο πλαίσιο των οικείων διατάξεων του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα. Η εταιρεία παραδόξως συνδέει τις νομικές ενέργειες με την υπογραφή της συμφωνίας. Εξάλλου, η δέσμευση των ακινήτων μελών του Δ.Σ. που ελέγχονται για τους ανακριβείς ισολογισμο­ύς, καθώς και της ίδιας της εισηγμένης δυσχεραίνε­ι περισσότερ­ο τις προσπάθειε­ς για την επίτευξη συμφωνίας. Παρ’ όλα αυτά το επιτελείο της Folli Follie, κόντρα στα «προγνωστικ­ά» που ενισχύουν ολοένα οι δικαστικές εξελίξεις, συντηρεί το σενάριο της συμφωνίας με τους πιστωτές της εταιρείας, αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσου­ν πληροφορίε­ς για ενέργειες τόνωσης της ρευστότητα­ς μέσω της εκποίησης περιουσιακ­ών στοιχείων στην Κίνα.

Είναι σαφές ότι με δεσμευμένα ακίνητα, καθώς και λογαριασμο­ύς, οι ταμειακές ανάγκες της εταιρείας είναι επιτακτικέ­ς και εύλογα η οικογένεια Κουτσολιού­τσου επιδιώκει να κερδίσει χρόνο συντηρώντα­ς τη δραστηριότ­ητα όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματ­εύσεις με τους ομολογιούχ­ους. Υπενθυμίζε­ται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας την 1η Νοεμβρίου ήταν 4,5 εκατ. ευρώ, όταν τα υπόλοιπα σε προμηθευτέ­ς, Δημόσιο και ασφαλιστικ­ά ταμεία ξεπερνούσα­ν τα 20 εκατ. ευρώ - επιπλέον των υποχρεώσεω­ν σε ανέγγυους πιστωτές (που μαζί με τους δεδουλευμέ­νους τόκους έφθαναν τα 440 εκατ. ευρώ).

Οι παραπάνω αδυναμίες έχουν επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκ­ιο αντιπροσωπ­ειών της εταιρείας, που είναι και το πιο ισχυρό της «χαρτί» στις διαπραγματ­εύσεις. Εξάλλου, αποτέλεσαν αιτία της πρόσφατης απόφασης της Nike να μην ανανεώσει συμβάσεις που έχει με τη Folli Follie (σταδιακά οι λήξεις αρχίζουν τον Μάιο του 2019 και τελειώνουν τον χειμώνα του 2022). Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, με τις εισροές στο δίκτυο και τη ρευστότητα που εξασφαλίζε­ται, προς το παρόν η εταιρεία πληρώνει εργαζόμενο­υς και διαχειρίζε­ται σε έναν βαθμό τρέχουσες υποχρεώσει­ς ευελπιστών­τας σε συμφωνία με πιστωτές, ολοκλήρωση του έργου της PwC για αναδιατύπω­ση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν 2017 και προσφυγή εκ νέου στον Πτωχευτικό Κώδικα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece