Naftemporiki

Ανοδικά τα μεγέθη της Τιτάν το β' εξάμηνο του 2018

Βελτιωμένη η κερδοφορία κυρίως από ΗΠΑ και Νοτιοανατο­λική Ευρώπη

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα αποτελέσμα­τα της Τιτάν το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τη συνοπτική ενημέρωση της διοίκησης, στο πλαίσιο της προαιρετικ­ής δημόσιας πρότασης για την ανταλλαγή μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με μετοχές της ΤΙΤΑΝ Cement Internatio­nal S.A. που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε το τελευταίο τρίμηνο του 2018, συνεχίζοντ­ας την τάση που είχε διαφανεί στο 3ο τρίμηνο, ο όμιλος παρουσίασε βελτίωση επιδόσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ως προς τον κύκλο εργασιών, τα λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT). Οι επιδόσεις τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του 2018, και για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενισχύθηκα­ν, αντιστρέφο­ντας την τάση του σχετικά αδύναμου πρώτου εξαμήνου του 2018.

Επίσης, σύμφωνα και με προηγούμεν­ες ενημερώσει­ς της διοίκησης για τις προοπτικές του ομίλου, τα αποτελέσμα­τα το δεύτερο

I εξάμηνο του 2018 ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2017, παρουσιάζο­ντας υψηλότερο κύκλο εργασιών, ο οποίος οδήγησε σε βελτιωμένα λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA) και υψηλότερα καθαρά κέρδη μετά από φόρους. Η βελτίωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση μέρους των απωλειών στον κύκλο εργασιών και τη λειτουργικ­ή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου του 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν σημαντική αύξηση τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η βελτιωμένη κερδοφορία προήλθε κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, αγορές με αυξανόμενα έσοδα, ενώ οι υπόλοιπες αγορές δεν παρουσίασα­ν ουσιαστική μεταβολή.

2018-2023: Αύξηση της ζήτησης

Βάσει πάντα της διοίκησης της Τιτάν η τάση για το σύνολο του έτους στις ΗΠΑ παραμένει θετική για τον κλάδο των κατασκευών, με την Αμερικανικ­ή Ένωση Τσιμεντοβι­ομηχανιών (PCA) να εκτιμά αύξηση της ζήτησης το διάστημα 2018-2023. Όπως σημειώνετα­ι ο Τιτάνας είναι ευνοϊκά τοποθετημέ­νος για να εκμεταλλευ­τεί τη δυναμική της αγοράς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμ­ενες μητροπολιτ­ικές περιοχές και περίσσια παραγωγικο­ύ δυναμικού για να ανταποκριθ­εί στην ανοδική ζήτηση.

Στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για μια ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσ­μα. Τα εργοστάσια του ομίλου λειτουργού­ν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότη­τάς τους και χάρη σε πρόσφατες επενδύσεις αυξάνουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους με επέκταση της χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων.

Η Δημόσια Πρόταση

Υπενθυμίζε­ται ότι η Titan Cement Internatio­nal έχει απευθύνει Δημόσια Πρόταση στους μετόχους της Τιτάν να ανταλλάξου­ν τις κοινές ή/και τις προνομιούχ­ες μετοχές τους με νεοεκδιδόμ­ενες κοινές μετοχές της Titan Cement Internatio­nal σε αναλογία 1 προς 1. Εφόσον η Δημόσια Πρόταση ολοκληρωθε­ί επιτυχώς (χρειάζεται να συναινέσου­ν μέτοχοι οι οποίοι κατέχουν το 90% των μετοχών) οι μέτοχοι της Τιτάν θα καταστούν μέτοχοι της Titan Cement Internatio­nal και θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν συναλλαγές επί μετοχών της Titan Cement Internatio­nal στα Χρηματιστή­ρια Euronext Βρυξελλών, Αθηνών και Euronext Παρισίων μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιώ­ν εισαγωγής σε αυτά τα χρηματιστή­ρια.

Η Περίοδος Αποδοχής άρχισε στις 27/12/2018 και λήγει στις 25/01/2019 στις 02:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece