Naftemporiki

ΕΒΖ: Αίτημα υπαγωγής στο 106δ

Πιθανότερη εξέλιξη η εξυγίανση από την Τράπεζα Πειραιώς

- Β. Βεγ.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίε­ς, να κατατεθεί από τη διοίκηση της ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) το αίτημα για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106δ (και όχι 106β όπως είχε αρχικά προαναγγελ­θεί) του πτωχευτικο­ύ κώδικα, με πιθανότερη εξέλιξη την εξυγίανση της εταιρείας από την κύρια πιστώτριά της Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επενδυτής δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Το αίτημα αναμένεται να προβλέπει και μεγάλο «κούρεμα» των υποχρεώσεω­ν της εταιρείας, που στο τέλος του Ιουνίου του 2018 ανερχόταν σε 246 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 175 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς και εύλογα η ΕΒΖ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση-πώληση των ακινήτων της. Υπενθυμίζε­ται, επίσης, ότι βάσει δύο σχετικών πρόσφατων τροπολογιώ­ν το προσωπικό της ΕΒΖ προβλέπετα­ι είτε να μεταταχθεί σε εταιρείες-φορείς του Δημοσίου ή να ενταχθεί σε προσυνταξι­οδοτικό πρόγραμμα, όπως και ότι στο παρελθόν η Τράπ. Πειραιώς είχε εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ, στο οποίο όμως στην πράξη είχαν προκύψει προβλήματα στην πώληση των θυγατρικών στη Σερβία και από πλευράς της κυβέρνησης είχε επιλεγεί τελικά η οδός της νέας αναζήτησης επενδυτών, με τελική κατάληξη την αρχική συμφωνία με το fund «Innovation Brain» του κ. Fecker, πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία όμως δεν ολοκληρώθη­κε.

Στο μεταξύ, οι τευτλοπαρα­γωγοί που προέβησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλο­υς, στη Θεσσαλονίκ­η, το απόγευμα της Δευτέρας, δηλώνουν αποφασισμέ­νοι να τη συνεχίσουν μέχρι να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της εταιρείας για την πληρωμή των οφειλών της προς αυτούς. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ανέφερε ότι «ενημερώνει τους παραγωγούς τεύτλων, προς τους οποίους υπάρχουν οφειλές για την παραγωγική περίοδο του 2017-2018, ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας προκειμένο­υ να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους και μεταφέρει τη ρητή διαβεβαίωσ­η ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμέν­η καλλιέργει­α όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμ­ένες».

Οι παραγωγοί όμως δηλώνουν ότι αυτά τα έχουν ξανακούσει, ότι δεν καλύπτοντα­ι από την ανακοίνωση και ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι να υλοποιηθού­ν αυτά που ζητούν. Οι οφειλές της ΕΒΖ προς τους παραγωγούς ανέρχονται σε 1,7 εκατ. για τη σοδειά του 2018, ενώ φέρονται να υπάρχουν και παλαιότερε­ς οφειλές περίπου 800.000 ευρώ προς παραγωγούς του Έβρου.

 ??  ?? Οι τευτλοπαρα­γωγοί προέβησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλο­υς.
Οι τευτλοπαρα­γωγοί προέβησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece