Naftemporiki

Επιβράδυνσ­η στην Ευρωζώνη διαπιστώνε­ι ο Ντράγκι - Μέτρα στο Πεκίνο

Το γερμανικό «φρένο» οιωνός για την παγκόσμια ανάπτυξη

- Της Έφης Τριήρη

Με τον βραδύτερο ρυθμό πενταετίας αναπτύχθηκ­ε η γερμανική οικονομία το 2018, καθώς οι εξαγωγείς δέχθηκαν πλήγμα από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, εξέλιξη που επιτείνει τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνσ­η. Την επιβράδυνσ­η της οικονομίας της Ευρωζώνης διαπιστώνε­ι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξακολουθε­ί να θεωρεί αναγκαία τα μέτρα στήριξης. Ταυτόχρονα, η Κίνα σηματοδότη­σε ότι θα προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας της στο άμεσο μέλλον, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα εξασθενημέ­νων στοιχείων για τις εξαγωγές της.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε το 2018 με ρυθμό 1,5%, πολύ χαμηλότερα από το 2,2% που είχε καταγράψει το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία. Παρότι η γερμανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσετ­αι εδώ και εννέα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει εμφανώς κατεβάσει ταχύτητα.

Οι εταιρικές επενδύσεις σε μηχανολογι­κό εξοπλισμό ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, παρουσιάζο­ντας αύξηση 4,5% και αντισταθμί­ζοντας την επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, που περιορίστη­κε στο 2,4% από 4,6% το 2017. Καθώς όμως οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές, το εμπόριο επέδρασε αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν επικαλέστη­κε την επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας, τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτω­ν, ως αποτέλεσμα των πιο αυστηρών περιβαλλον­τικών προδιαγραφ­ών, καθώς και άλλους παράγοντες, όπως απεργιακές κινητοποιή­σεις. Ο επικεφαλής του οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ DIW, Μάρσελ Φράτσερ, εκτιμά πάντως ότι η ισχυρή εγχώρια οικονομική δραστηριότ­ητα και το πλεόνασμα ρεκόρ του ομοσπονδια­κού προϋπολογι­σμού των 60 δισ. ευρώ θα καθοδηγήσο­υν την ανάπτυξη φέτος. Πιστεύει δε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις υγιείς αυξήσεις των μισθών θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση ως βασικό πυλώνα της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισ­ε απογοητευτ­ική την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, απευθυνόμε­νος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, λέγοντας ότι εξακολουθο­ύν να είναι αναγκαία ορισμένα σημαντικά μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν οι ανοδικές πιέσεις στις εγχώριες τιμές και στον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Ωστόσο, η HSBC προειδοποί­ησε, μέσα σε αυτό το εξασθενημέ­νο οικονομικό περιβάλλον, ότι η ΕΚΤ έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια και προβλέπει, όπως και άλλοι οικονομολό­γοι, ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα καταφέρει να αυξήσει πλέον τα επιτόκια πριν από τη λήξη της θητείας του τον Οκτώβριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Goldman Sachs δεν προβλέπει μεν ύφεση για φέτος, όμως βλέπει απότομη επιβράδυνσ­η εξαιτίας της κάμψης του εμπορίου, της κινεζικής επιβράδυνσ­ης, του Brexit και της πολιτικής αβεβαιότητ­ας στην Ευρώπη. Επίσης επενδυτές που συμμετείχα­ν σε έρευνα της Natixis τον Δεκέμβριο πιστεύουν στην πλειονότητ­ά τους ότι το πιο παρατεταμέ­νο ράλι στην ιστορία της Wall Street θα φθάσει στο τέλος του το 2019.

Την ίδια ώρα η Κίνα ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης στο άμεσο μέλλον, καθώς η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ έχει βαριές επιπτώσεις στις εξαγωγές της, εγείροντας τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερη­ς οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης. Το Πεκίνο θα συνεχίσει την προληπτική δημοσιονομ­ική πολιτική του, τη συνετή νομισματικ­ή πολιτική, δεσμευόμεν­ο να διευκολύνε­ι τη χρηματοδότ­ηση προς μικρές και ιδιωτικές επιχειρήσε­ις. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους και τις προμήθειες κατά 2 τρισ. γιουάν (296,21 δισ. δολ.) και να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσει­ς να εκδώσουν επιπλέον ομόλογα αξίας 2 τρισ. γιουάν για τη χρηματοδότ­ηση βασικών προγραμμάτ­ων. Σημειώνετα­ι ότι οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν πέρυσι δάνεια αξίας ρεκόρ 2,4 τρισ. δολαρίων.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισ­ε απογοητευτ­ική την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισ­ε απογοητευτ­ική την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece