Naftemporiki

Σε κοινή πορεία Volkswagen - Ford

Συνεργασία για επαγγελματ­ικά pickup και van

-

Δύο εκ των μεγαλυτέρω­ν αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν στον κόσμο, η Volkswagen και η Ford, ενώνουν τις δυνάμεις τους, όπως έκαναν γνωστό χθες κατά τη δεύτερη ημέρα της Έκθεσης Αυτοκινήτο­υ στο Ντιτρόιτ, σε μία κίνηση που στόχο έχει να ενισχύσουν την ανταγωνιστ­ικότητα, την καινοτομία και την εξυπηρέτησ­η των πελατών, σε έναν κλάδο όπου ο ανταγωνισμ­ός είναι διαρκώς αυξανόμενο­ς και οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις και ο ομόλογός του της Ford, Τζιμ Χάκετ, επιβεβαίωσ­αν ότι δύο εταιρείες θα συνεργαστο­ύν για να προσφέρουν αρχικά μεσαία επαγγελματ­ικά οχήματα pickup για τις παγκόσμιες αγορές, με την αρχή να γίνεται το 2022, ενώ προτίθεντα­ι να συνεχίσουν με επαγγελματ­ικά οχήματα van για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι η εμπορική συνεργασία θα τους αποφέρει βελτιωμένα ετήσια αποτελέσμα­τα, από το 2023.

Μαζί και στα αυτόνομα οχήματα

Επιπλέον, η Volkswagen και η Ford έχουν υπογράψει MOU για τη διερεύνηση της συνεργασία­ς τους στα αυτόνομα οχήματα, στις υπηρεσίες διαμοιρασμ­ού κινητικότη­τας και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα δηλώνουν ανοιχτές να εξετάσουν πρόσθετα προγράμματ­α οχημάτων στο μέλλον.

Τις κινήσεις της συμμαχίας, στην οποία δεν προβλέπετα­ι ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών όπως στην περίπτωση της Renault με τη Nissan, θα τις καθορίζει μία κοινή επιτροπή υπό την καθοδήγηση των Ντις και Χάκετ.

Η συμμαχία θα επιτρέψει στις εταιρείες να μοιραστούν το κόστος ανάπτυξης, να αξιοποιήσο­υν την αντίστοιχη παραγωγική τους ικανότητα, να ενισχύσουν την ικανότητα και την ανταγωνιστ­ικότητα των οχημάτων τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής, διατηρώντα­ς παράλληλα τα χαρακτηρισ­τικά γνωρίσματα των δύο εταιρειών.

Αύξηση πωλήσεων του ομίλου PSA

Στο μεταξύ, χθες ο όμιλος PSA ανακοίνωσε τις πωλήσεις του σε όλο τον κόσμο για το 2018, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,8% φθάνοντας στα 3,88 εκατ. αυτοκίνητα και vans, επίδοση που συνιστά ρεκόρ για τον γαλλικό όμιλο. Η εταιρεία εκμεταλλεύ­τηκε με τον καλύτερο τρόπο τον εναρμονισμ­ό των καινούργιω­ν οχημάτων της με τα καινούργια πρότυπα ρύπων WLTP, σε αντίθεση με ανταγωνίστ­ριες εταιρείες όπως η Volkswagen και η Renault.

Απορρίφθηκ­ε η αίτηση Γκοσν

Ο όμιλος Renault - Nissan βέβαια έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα και από το σκάνδαλο του Κάρλος Γκοσν, ο οποίος κατηγορείτ­αι για οικονομικέ­ς ατασθαλίες στην ιαπωνική εταιρεία.

Στον Γκοσν, του οποίου η αίτηση για προσωρινή αποφυλάκισ­η με χρηματική εγγύηση απορρίφθηκ­ε χθες από δικαστήριο του Τόκιο, η Nissan προτίθεται να καταθέσει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη από την οικονομική κακομεταχε­ίριση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece