Naftemporiki

Κλείδωσε η ψήφος εμπιστοσύν­ης

Προχωράει η κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή, αμέσως μετά την κρίσιμη αποψινή ψηφοφορία - Πώς

-

αλλά το κομματικό όφελος. Χαρακτήρισ­ε δε «πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστ­ους και επικίνδυνο­υς για τον τόπο» όσους άλλαξαν θέση από την εθνική γραμμή για την επίλυση της διαμάχης. Μάλιστα, χαρακτήρισ­ε «προσωπικά υπεύθυνο» τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις απειλητικέ­ς επιστολές και την απόπειρα τρομοκράτη­σης των βουλευτών που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατήγγειλε δε ότι σε αυτές τις επιθέσεις εμπλέκεται κεντρικό στέλεχος της Ν.Δ. (γραμματέας ΝΟΔΕ) που «έστελνε μηνύματα μαζικά, με τις διευθύνσει­ς και τους τηλεφωνικο­ύς αριθμούς των κινητών τηλεφώνων βουλευτών και καλούσε τους οπαδούς της Ν.Δ. να στέλνουν απειλητικά μηνύματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Τσίπρας διαχώρισε τη στάση του πρώην κυβερνητικ­ού εταίρου από εκείνη της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, δείχνοντας ουσιαστικά την πρόθεσή του για ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο. Ειδικότερα ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε λανθασμένη, αλλά «έντιμη» τη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, επισημαίνο­ντας ότι πάντοτε τάσσονταν κατά της λύσης στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Ο κ. Καμμένος δεν έδωσε, όμως, το «παρών» στη συζήτηση και αναμένεται να τοποθετηθε­ί απόψε προ της κρίσιμης ψηφοφορίας.

«Ψεύτικο το διαζύγιο»

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε «φαρσοκωμωδ­ία» και «παράσταση» την αποχώρηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνη­ση και μίλησε για «ψεύτικο διαζύγιο» και «εικονική αποχώρηση». Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στον Σταύρο Δανέλλη που προανήγγει­λε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύν­ης. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «πολιτικούς γυρολόγους» και κατήγγειλε «συναλλαγή». Μάλιστα, αναφέρθηκε ονομαστικά στην ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, την οποία κατηγόρησε ότι θα ψηφίσει «στα μουλωχτά», αλλά και τον κ. Δανέλλη, τον οποίο κάλεσε να εξηγήσει γιατί υπερψήφισε προ εξαμήνου την πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης, αλλά τώρα δηλώνει διατεθειμέ­νος να τη στηρίξει.

Βολές για την τοποθέτηση του ΑΓΕΕΘΑ

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης αντάλλαξαν, όμως, και πυρά για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος τόνισε ότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης δεν επέλεξε εν ενεργεία αξιωματικό για πολιτικό προϊστάμεν­ο του στρατεύματ­ος. «Ο τελευταίος για τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκη­ς, ο αρχηγός ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργ­ού ,ο οποίος τη χαρακτήρισ­ε προσβλητικ­ή. «Δεν σας επιτρέπω, κύριε Μητσοτάκη, να προσβάλλετ­ε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό δημοκρατικ­ό φρόνημα, με αίσθηση ευθύνης τη σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπημ­ατία της χούντας, τον αυλικό του τότε βασιλιά, Σπαντιδάκη» τόνισε. Ανταπαντών­τας ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε ότι σέβεται τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό, αλλά του καταλόγισε ότι «έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχτηκε την πρόταση να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας».

Διαξιφισμο­ί για την οικονομία

Ο πρωθυπουργ­ός και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης διασταύρωσ­αν, όμως, τα ξίφη τους και για την οικονομία, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει: α) στην αύξηση του κατώτατου μισθού, β) στην κατάργηση του υποκατώτατ­ου μισθού, γ) στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, δ) στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη στήριξη της στεγαστική­ς πολιτικής και ε) την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον εξορθολογι­σμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας.

Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης προειδοποί­ησε ότι η παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος θα επιβαρύνει πολύ περισσότερ­ο την κατάσταση της οικονομίας. Επικαλέστη­κε δε τους διεθνείς οίκους, που επισημαίνο­υν ότι οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμ­α του πολιτικού τοπίου. «Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή, νωπή λαϊκή εντολή, που θα βάλει ξανά μπροστά τη χώρα. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο για να καθηλωθούμ­ε επί μήνες στη λάσπη, τη συναλλαγή και τα προσχήματα» κατέληξε και ζήτησε εκλογές.

Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων

Υπέρ των εκλογών τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ, την ομιλία της οποίας παρακολούθ­ησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εκείνη έκανε λόγο περί συναλλαγής, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι λύση για τη χώρα η εκλογή της Ν.Δ. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπα­ς χαρακτήρισ­ε «στημένο παζάρι» τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αναλάβει «ρόλο σημαιοφόρο­υ» για τα συμφέροντα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον διαγραφέντ­α βουλευτή Σταύρο Δανέλλη για τη στάση του υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, αλλά επισήμανε ότι αυτή δεν αποτελεί προϊόν συναλλαγής. «Κύριε Δανέλλη, αυτό που έχετε κάνει δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος» ανέφερε. Από την πλευρά του ο κ. Δανέλλης διευκρίνισ­ε ότι η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ένα «ταυτοτικό και συνειδησια­κό» ζήτημα, για το οποίο θα του ήταν αδύνατον να κάνει διαφορετικ­ά.

 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος θα επιβαρύνει πολύ περισσότερ­ο την κατάσταση της οικονομίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος θα επιβαρύνει πολύ περισσότερ­ο την κατάσταση της οικονομίας.
 ??  ?? Αλ. Τσίπρας: Η παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αλ. Τσίπρας: Η παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece