Naftemporiki

Ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε λανθασμένη αλλά «έντιμη» τη στάση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, επισημαίνο­ντας ότι πάντοτε τάσσονταν κατά της λύσης στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

-

Ηχθες δημόσια δήλωση του μέχρι

βουλευτή του Ποταμιού Σταύρου Δανέλλη ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση προκειμένο­υ να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, διαμορφώνε­ι πλέον συνθήκες για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφία­ς υπέρ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί πλάι στα 145 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθεί η θετική γνώμη της ανεξάρτητη­ς Κατερίνας Παπακώστα και τεσσάρων νυν και πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ: της Ελένης Κουντουρά, του Θανάση Παπαχριστό­πουλου, του Βασίλη Κόκκαλη και του Κώστα Ζουράρι. Εάν αυτή η «αριθμητική» επιβεβαιωθ­εί στην αποψινή ψηφοφορία και δεν υπάρξει κάποια άλλη έκπληξη, η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύν­ης.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση και συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο με τις συνταγματι­κές αλλαγές της Βουλής των Σκοπιών θα κοινοποιηθ­εί από την πΓΔΜ στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας. «Το πιθανότερο» όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης είναι πάντως η συμφωνία να συζητηθεί και να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Βούτσης: Επιτρέψτε μου να χαμογελώ

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής, ακολουθώντ­ας σχετική αναφορά του πρωθυπουργ­ού, έθεσε υψηλά τον πήχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνο­ντας ότι η κυβέρνηση δεν αρκείται στη σχετική πλειοψηφία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός. «Δεν πρέπει να περάσει με τουλάχιστο­ν 151 βουλευτές, αλλά "πρέπει"» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζο­ντας ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση με σχετική πλειοψηφία θα προκαλεί πολιτικό ζήτημα. Κληθείς πάντως να σχολιάσει την πρόβλεψη ότι ο στόχος των 151 καθίσταται δύσκολος μετά τη διαφαινόμε­νη αλλαγή στάσης του Ποταμιού, ο κ. Βούτσης εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος. «Επιτρέψτε μου να χαμογελώ», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε άλλωστε στη χθεσινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργ­ό να υπερασπίζε­ται τη συμφωνηθεί­σα λύση και στον αντίποδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής να διατυπώνου­ν τη διαφωνία τους. Μοναδική εξαίρεση απετέλεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. Υπενθυμίζε­ται ότι αρχικά είχε δηλώσει ότι το Ποτάμι θα στήριζε τη Συμφωνία, αλλά προϊόντος του χρόνου δείχνει να μετακινείτ­αι, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ψηφοφορία ή η επιλογή του «παρών».

Οι τόνοι, πάντως, ανέβηκαν από την αρχή, με τον πρωθυπουργ­ό και τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις για υπέρβαση των ορίων. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας καταλόγισε κατά κύριο λόγο στη Ν.Δ. αλλά και δευτερευόν­τως στο ΚΙΝΑΛ ότι καταψηφίζο­υν τη Συμφωνία των Πρεσπών με γνώμονα όχι το πατριωτικό συμφέρον,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece