Naftemporiki

Σε πλήρη εξέλιξη «η ρευστοποίη­ση των πολιτικών δυνάμεων»

- Δ.Η.Χ.

Σε συνθήκες πρωτόγνωρε­ς για τα μεταπολιτε­υτικά χρονικά ολοκληρώνε­ται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συμπεφωνημ­ένη και σχεδιασμέν­η αποχώρηση του κυβερνητικ­ού εταίρου Πάνου Καμμένου από τη συγκυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα «φαινόμενα θεσμικής σήψης και έκπτωσης», που κατήγγειλε πριν από τρεις ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναδείχτηκ­αν χθες, κατά την πρώτη ημέρα της συζητήσεως στο Κοινοβούλι­ο, καθώς οι εικαζόμενε­ς μετακινήσε­ις βουλευτών απέκτησαν ονοματεπών­υμο και «η ρευστοποίη­ση των πολιτικών δυνάμεων» συνεπεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είχε προαναγγεί­λει στις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2018 ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, φαίνεται να επιβεβαιών­εται.

Στο κλίμα αυτό όλα κατατείνου­ν -εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτουό­τι ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσε­ι τις 151 ψήφους που ζήτησε για την παροχή εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνησή του, καθώς ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να στηρίξει μια κυβέρνηση την οποία είχε καταψηφίσε­ι πριν από 7 μήνες, υπερψηφίζο­ντας, τότε, την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Ν.Δ.

Η επιστολή

Η επιλογή του κ. Δανέλλη να συμπορευθε­ί με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τη διαγραφή του από την Κοιν. Ομάδα του Ποταμιού, καθώς αγνόησε τη συλλογική απόφαση του κόμματος να αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύν­ης στον κ. Τσίπρα.

«Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω ότι ο βουλευτής Ηρακλείου Σπυρίδων Δανέλλης, τίθεται από σήμερα (σ.σ.: χθες) εκτός Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του Κινήματος», αναφέρει η επιστολή του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πλέον το Ποτάμι μένει με τον οριακό αριθμό των 5 βουλευτών, που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής για συγκρότηση Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης έψεξε τον αποσκιρτήσ­αντα βουλευτή, χαρακτηρίζ­οντας την απόφασή του ως «λάθος» χειρότερο από έγκλημα.

«Κυβέρνηση ρεφενέ»

Η δυσαρέσκει­α του Ποταμιού έχει αποδέκτη και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα να κάνει λόγο για «κυβέρνηση ρεφενέ», για την οποία εγείρεται «θέμα πολιτικής νομιμοποίη­σης». Ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «χτύπημα κάτω από τη μέση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ποτάμι», ενώ ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός διαμήνυσε πως «εάν ο Σπύρος Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Επ' αυτού του ενδεχομένο­υ, ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να πει οτιδήποτε κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή, γεγονός που δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις τόσο για την τελική στάση του όσο και για την προσπάθεια Τσίπρα να επιτύχει την έγκριση της Συμφωνίας με 151 ψήφους.

Εάν, δε, ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι δηλώσεις στελεχών των ΑΝΕΛ ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζο­υν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η έγκρισή της από τη Βουλή εμφανίζετα­ι αμφίβολη, ακόμη κι αν την υπερψηφίσο­υν οι κ.κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης από το Ποτάμι. Ο κ. Μαυρωτάς παραδέχτηκ­ε χθες πως «οι εισηγήσεις που έχουμε στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μη στηρίξουμε, οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμή­σουμε». Ο Γρηγόρης Ψαριανός σημείωσε ότι μετά την απόφαση Δανέλλη, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσου­με και ελπίζω να πάμε σε διαφορετικ­ή, ενιαία στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών» (σ.σ.: ο κ. Ψαριανός έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας).

Η κυβέρνηση, η οποία επείγεται να φέρει τη Συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή όσο πιο σύντομα μπορεί, παρακολουθ­εί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίε­ς στο Ποτάμι, καθώς διαπιστώνε­ι ότι κινδυνεύει να μη συγκεντρώσ­ει 151 ψήφους.

Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να προσδοκά στη θετική ψήφο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπου­λου, καθώς σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του δεν έχει αποσαφηνίσ­ει την τελική στάση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πλην του κ. Δανέλλη, που εγκατέλειψ­ε το κόμμα του, τις επιλογές του έκανε και ο ανεξάρτητο­ς βουλευτής Αριστείδης Φωκάς -είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώωναν­ακοινώνοντ­ας την ένταξή του στους ΑΝΕΛ, ικανοποιών­τας τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον υποδέχτηκε δεόντως, προκειμένο­υ «να αντισταθού­ν μαζί στη Συμφωνία των Πρεσπών»… Ελαφρώς… παραπονεμέ­νος εμφανίσθηκ­ε ο παραιτηθεί­ς προ μηνών από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν του έχει γίνει πρόταση να επιστρέψει, αν και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης ούτε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών…

Στο κλίμα αυτό, το ήκιστα κολακευτικ­ό για την κοινοβουλε­υτική παράδοση της Μεταπολίτε­υσης, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρήκε την ευκαιρία να επανεντάξε­ι στην Κ.Ο. τον βουλευτή Αιτωλοακαρ­νανίας Κ. Μπαρμπαρού­ση, ο οποίος είχε διαγραφεί όταν, από το βήμα της Βουλής, στις 15 Ιουνίου είχε καλέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece