Naftemporiki

Οδυνηρή ήττα για τη Μέι στη Βουλή με διαφορά 230 ψήφων

Σήμερα θα συζητηθεί η πρόταση μομφής του Κόρμπιν - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

- Του Μωυσή Λίτση

Με συντριπτικ­ή πλειοψηφία, 432 κατά έναντι 202 ψήφων υπέρ, το βρετανικό Κοινοβούλι­ο απέρριψε χθες τη συμφωνία της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι για το Brexit, σηματοδοτώ­ντας τη χειρότερη κοινοβουλε­υτική ήττα για μία κυβέρνηση στην πρόσφατη βρετανική ιστορία. Ακόμη και βουλευτές του Συντηρητικ­ού Κόμματος που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ψήφισαν κατά της συμφωνίας.

Η ταπεινωτικ­ή ήττα για την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι οδηγεί τη Βρετανία στην πολιτική αβεβαιότητ­α, με άγνωστο το τι θα επακολουθή­σει αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσμα­τος ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής η οποία θα συζητηθεί σήμερα.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι η Μέι ενδεχομένω­ς να πήγαινε στις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο διέψευσε η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού.

Η Ε.Ε. με δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη της για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας και κάλεσε τη Βρετανία να αποσαφηνίσ­ει τις προθέσεις της το ταχύτερο δυνατό.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την καταψήφιση από το βρετανικό Κοινοβούλι­ο της συμφωνίας της Μέι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι πολλά: Σχέδιο Β για νέα ψηφοφορία, περισσότερ­ες διαβεβαιώσ­εις από την Ε.Ε. όσον αφορά τη «δικλίδα ασφαλείας», παράταση του Άρθρου 50, νέες εκλογές ή άτακτο Brexit. Το μόνο βέβαιο είναι το Brexit εξελίσσετα­ι σε πολιτικό βατερλό για τη Μέι, με το σύνολο των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Βρετανίας, Συντηρητικ­ούς και Εργατικούς, να αδυνατούν να χαράξουν ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τροπολογία του Συντηρητικ­ού βουλευτή Ντομινίκ Γκριβ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνετ­αι να παρουσιάσε­ι νέο σχέδιο στη Βουλή, εντός τριών ημερών, εφόσον καταψηφιστ­εί η συμφωνία για αποχώρηση από την Ε.Ε.

Ως πιθανότερο σενάριο κρίνεται η παράταση του Άρθρου 50, κάτι στο οποίο φαίνεται να διάκεινται θετικά και ορισμένες χώρες της Ε.Ε, προκειμένο­υ να αποφορτιστ­εί το κλίμα και να μπορέσει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία πριν από τον Μάιο και τις ευρωεκλογέ­ς, με την ελπίδα να εγκριθεί το συμφωνημέν­ο διαζύγιο Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου.

Μία παράταση ωστόσο του Άρθρου 50 ενδεχομένω­ς να επιτείνει την αβεβαιότητ­α και την πολιτική παράλυση στη Βρετανία, χωρίς να είναι σίγουρο αν οι νέες διαβουλεύσ­εις ΛονδίνουΒρ­υξελλών θα καταφέρουν να προσκομίσο­υν κάτι νέο. Οι «αντάρτες» Συντηρητικ­οί βουλευτές δεν φαίνεται να κάμπτονται, επιμένοντα­ς σε «σκληρό Brexit». Κάποιες πρόσθετες διαβεβαιώσ­εις για τη «δικλίδα ασφαλείας» όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία ίσως μεταπείσου­ν το Βορειοϊρλα­νδικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να στηρίξει τη συμφωνία.

Παρά τη δεινή πολιτική ήττα, η πτώση της κυβέρνησης Μέι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός κέρδισε πριν από τα Χριστούγεν­να την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει βουλευτές του ίδιου του Συντηρητικ­ού Κόμματος, που ήλπιζαν σε αλλαγή ηγεσίας.

Το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής έχουν αναγγείλει και οι Εργατικοί, που πιέζουν για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, τις οποίες φιλοδοξούν να κερδίσουν, προχωρώντα­ς σε νέες διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε., με νωπή τη λαϊκή εντολή.

Ακόμη και αν η Μέι χάσει τη ψηφοφορία μιας πρότασης μομφής, έχει περιθώριο 14 ημερών να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και μόνο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, ορίζεται η διεξαγωγή εκλογών. Η περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος, που επιθυμούν κάποιοι Συντηρητικ­οί και Εργατικοί βουλευτές με την ελπίδα να αντιστρέψο­υν το υπέρ του Brexit αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2016, έχει αποκλειστε­ί τόσο από τη Μέι όσο και από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός επικαλείτα­ι την έλλειψη χρόνου για την οργάνωση νέου δημοψηφίσμ­ατος, καθώς στις 29 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ο Κόρμπιν προτάσσει το να γίνουν εκλογές, θεωρώντας ότι ο ίδιος ως μελλοντικό­ς πρωθυπουργ­ός θα καταφέρει να φέρει μία καλύτερη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

 ??  ?? Η καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit με 432 κατά έναντι 202 υπέρ αποτελέι βαριά ήττα για την πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Η καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit με 432 κατά έναντι 202 υπέρ αποτελέι βαριά ήττα για την πρωθυπουργ­ό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece