Naftemporiki

Γεφύρωσαν τις διαφορές τους Τραμπ - Ερντογάν

Τα βρήκαν ο Αμερικανός και ο Τούρκος πρόεδρος, που συζητούν ζώνη ασφαλείας στη Συρία

-

ΠΤραμπ ερασμένα ξεχασμένα για

και Ερντογάν, που τα ξαναβρήκαν τηλεφωνικά, μία ημέρα μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου ότι θα καταστρέψε­ι οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Τραμπ διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι βλέπει «μεγάλη δυνατότητα για ουσιαστική επέκταση» της οικονομική­ς ανάπτυξης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το ζήτημα δημιουργία­ς ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

«Το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας, συμπεριλαμ­βανομένης της ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων που θα δημιουργηθ­εί από εμάς -ένα ζήτημα το οποίο έχω θέσει από την εποχή Ομπάμαορίσ­τηκε από αυτόν στα 20 μίλια», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος AK αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί να αναλάβει αυτή τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά την αμερικανικ­ή αποχώρηση. Ωστόσο στόχος της Τουρκίας είναι περισσότερ­ο οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές παρά το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο στο παρελθόν φαίνεται πως είχε φλερτάρει, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την επιρροή της στη Συρία.

Οι τουρκικές απειλές για επέμβαση στη βόρεια Συρία κατά των κουρδικών πολιτοφυλα­κών, τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του PKK, έχουν δημιουργήσ­ει ρήγμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Προχθές μάλιστα ο Τραμπ έφτασε να απειλήσει την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο θυμός του Αμερικανού προέδρου δεν κράτησε παρά ένα εικοσιτετρ­άωρο, αφού στην τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Ερντογάν μία ημέρα μετά, φάνηκε οι δύο άνδρες να τα βρίσκουν ξανά, σαν να μη συνέβη τίποτα...

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως λυπήθηκε με την ανάρτηση Τραμπ στο Twitter, αλλά η τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε μαζί του ήταν θετική. Όπως είπε, ο ίδιος και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνική­ς τους επικοινωνί­ας να βελτιώσουν τις οικονομικέ­ς σχέσεις τους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένο­υ να επιλύσει το θέμα αυτό στην ίδια γραμμή με το πνεύμα της συμμαχίας της, όσο τα δικαιώματα και οι νόμοι μας γίνονται σεβαστοί», ανέφερε. «Καταλήξαμε σε μια ιστορική συνεννόηση με τον Τραμπ χθες (σ.σ.: προχθές) βράδυ».

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από παλαιότερη φιλική συνάντηση των Τραμπ - Ερντογάν.
Στιγμιότυπ­ο από παλαιότερη φιλική συνάντηση των Τραμπ - Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece