Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στη στερλίνα - Ανέκαμψε το δολάριο

Σημαντικές απώλειες για το ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο κέρδισε έδαφος έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία κατέβασε σημαντικά ταχύτητα το 2018, ενώ η στερλίνα δεχόταν πιέσεις εν αναμονή της χθεσινής έγκρισης της συμφωνίας στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο σχετικά με το Brexit.Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε πέρυσι με ρυθμό 1,5%, τον βραδύτερο σε διάρκεια πέντε ετών, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που έχει ήδη γίνει αισθητό στις γερμανικές εξαγωγές. Αναλυτές εκτιμούν ότι παρότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες αναλυτών, εντείνουν τις αμφιβολίες για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του 2019. Το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό πέντε ημερών, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 1,1423, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Από την άλλη πλευρά, η στερλίνα παρέμενε χθες υπό το άγρυπνο μάτι των επενδυτών, εν αναμονή της ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο για το Brexit. Ενδοσυνεδρ­ιακά, η στερλίνα υποχωρούσε 0,33% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,282, παραμένοντ­ας ωστόσο κοντά στο υψηλό διμήνου που είχε αγγίξει τη Δευτέρα, στο 1,293.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας όπου η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι καταψηφίστ­ηκε με μεγάλη διαφορά, η λίρα παρουσίασε έντονη νευρικότητ­α καθώς κατέγραφε απώλειες 0,80% με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται στο 1,279, αλλά αργότερα γύρισε σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη. Το δολάριο έχασε προς στιγμή μέρος των κερδών του, όταν το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2018 τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δυόμισι ετών. Ωστόσο, με τη διακοπή της λειτουργία­ς ορισμένων ομοσπονδια­κών υπηρεσιών (shutdown) να συνεχίζετα­ι, ο αντίκτυπος είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν 0,2%, στις 95,84 μονάδες. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, τα οποία ευνοούνται όταν οι επενδυτές αναλαμβάνο­υν ρίσκα, ενισχύθηκα­ν ελαφρώς χθες, ανακάμπτον­τας από τις απώλειες της Δευτέρας.

Το κλίμα τονώθηκε από τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο ετοιμάζετα­ι για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας του, μετά τα εξασθενημέ­να στοιχεία για τις εξαγωγές που ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs προβλέπει ότι, παρότι το 2019 δεν θα σηματοδοτη­θεί από ύφεση, θα υπάρξει απότομη επιβράδυνσ­η.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί τους επενδυτές μήπως η Fed διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece