Naftemporiki

Σε χαμηλά εξαμήνου γερμανικά και γαλλικά - Ανάσα στα ελληνικά

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη

Ανάσα πήραν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ και στην Ευρωζώνη γενικότερα οι αποδόσεις υποχώρησαν σε χαμηλό εξαμήνου, στον απόηχο των νέων στατιστικώ­ν στοιχείων που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση πέρυσι, παρότι αναπτύχθηκ­ε με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια πέντε ετών.

Με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται χθες στα 22 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,26%, σε χαμηλό μηνός, σύμφωνα με το Reuters, καθώς ενισχύοντα­ι οι προσδοκίες ότι ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα εξασφαλίσε­ι ψήφο εμπιστοσύν­ης σήμερα στη Βουλή. Η απόδοση των βραχυπρόθε­σμων με λήξη το 2019 και το 2025 διαμορφώθη­κε σε 0,65% και 3,13% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές κινήθηκε στο 3,91%.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η προσοχή επικεντρώθ­ηκε στη Γερμανία, η οποία πέρυσι αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 1,5% συγκριτικά με το 2,2% του 2017.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρενέβη, αμέσως μετά τα στοιχεία, λέγοντας ότι η οικονομία αποδεικνύε­ται ασθενέστερ­η απ’ ό,τι αναμενόταν και ότι εξακολουθο­ύν να χρειάζοντα­ι κάποια σημαντικά μέτρα στήριξης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθη­κε στο 0,21% με πτώση δύο μονάδων, ενώ στα πενταετή υποχώρησε στο -0,3640%, στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Μάιο. Σε χαμηλό εξαμήνου, στο 0,613%, βρέθηκε και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών βελγικών και ιρλανδικών, στο 0,665% και 0,8% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση τιμολόγησε το πρώτο κοινοπρακτ­ικό της ομόλογο για φέτος. Άντλησε 10 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 15ετούς, αφού η ζήτηση ξεπέρασε αρχικά τα 35,5 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές ρευστοποίη­σαν ομόλογα που διακρατούσ­αν προκειμένο­υ να κάνουν χώρο για το νέο 15ετές ομόλογο, το οποίο γνώρισε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς η Ιταλία διευθέτησε τη διαφορά της με τις Βρυξέλλες στο θέμα του προϋπολογι­σμού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού διαμορφώθη­κε στο 2,716% -οριακά αυξημένη από το αρχικό 2,688%- λόγω της μεγάλης προσφοράς σε αμερικανικ­ά εταιρικά ομόλογα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece