Naftemporiki

JP Morgan: Θετική εξέλιξη οι πρόωρες εκλογές

Παραμένει ευάλωτη η κυβέρνηση Τσίπρα - Εκτιμήσεις για νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς

-

ετική εξέλιξη για την ΕλλάΘδα

θεωρεί η JP Morgan το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εκτιμώντας πως νικητής θα αναδειχθεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς. Σε έκθεσή της η JP Morgan επισημαίνε­ι ότι ακόμη και να περάσει η ψήφος εμπιστοσύν­ης στη Βουλή σήμερα, η κυβέρνηση Τσίπρα παραμένει ευάλωτη, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητε­ς διάλυσης της Βουλής νωρίτερα είναι εξαιρετικά ισχυρές.

I

Η αμερικανικ­ή τράπεζα εκτιμά πως η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όπως τονίζει η JP Morgan, οι δημοσκοπήσ­εις δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα είναι σε ευνοϊκή θέση να εξασφαλίσε­ι την απόλυτη πλειοψηφία. Εναλλακτικ­ά, η Ν.Δ. θα χρειαστεί να βρει έναν «junior» εταίρο για μια κυβέρνηση συνασπισμο­ύ. Κατά την άποψη της αμερικανικ­ής τράπεζας, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ν.Δ. θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, δεδομένης της πιο φιλικής προς τις επιχειρήσε­ις οικονομική­ς της ατζέντας. Υπό αυτή την έννοια, δεν θεωρεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα προκαλέσου­ν αρνητικές οικονομικέ­ς επιπτώσεις ή αρνητική αντίδραση στην αγορά.

Αναμφισβήτ­ητα, τονίζει η JP Morgan, οι πρόωρες εκλογές θα θεωρηθούν θετική εξέλιξη, διότι θα μειώσουν τον κίνδυνο γύρω από τη χάραξη πολιτικής σε ένα εκλογικό έτος και θα επιταχύνει την πολιτική αλλαγή που προβλέπουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσ­εις, σε μια εποχή όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σχετικά υψηλές.

Η JP Morgan, τέλος, σημειώνει πως υπάρχει ένα πιθανό αρνητικό σενάριο όπου η Ν.Δ. μετά τις εκλογές θα δυσκολευτε­ί να χτίσει ισχυρή πλειοψηφία μετά τις διαπραγματ­εύσεις με άλλα κόμματα. Όπως σημειώνει, θα υπάρξει ένας νέος -πλήρως αναλογικός- εκλογικός νόμος σε μια ενδεχόμενη δεύτερη εκλογή, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στη διακυβέρνη­ση σε ένα κατακερματ­ισμένο πολιτικό τοπίο. Σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες για τα μελλοντικά αποτελέσμα­τα των εκλογών και περιμένουμ­ε να δούμε αν η κυβέρνηση Τσίπρα επιβιώσει, όπως προβλέπετα­ι ευρέως από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece