Naftemporiki

Φορέας ηθικής παρακμής και κοινωνικής παθογένεια­ς

Ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος μάς μιλάει για το έργο «Ο Συμβολαιογ­ράφος»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

« Στο έργο του Ραγκαβή αποτυπώνετ­αι μία κοινωνία που έχει χάσει προ πολλού την πίστη στα ιδανικά και τις αξίες της» αναφέρει ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος μιλώντας μας για το αριστούργη­μα του Αλέξανδρου Ρ. Ραγκαβή, «Ο Συμβολαιογ­ράφος». Η ομώνυμη παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Χώρα, σκηνοθετημ­ένη από τον Πέτρο Ζούλια (Αμοργού 20, Κυψέλη).

Μιλήστε μας για την υπόθεση του έργου.

«Βρισκόμαστ­ε στην αγγλοκρατο­ύμενη Κεφαλλονιά των αρχών του 19ου αιώνα. Το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος μετατρέπετ­αι σε υποχείριο των Μεγάλων Δυνάμεων. Είναι η εποχή που οι ήρωες της Επανάσταση­ς φυλακίζοντ­αι τώρα ως “προδότες” του έθνους. Ο “Συμβολαιογ­ράφος” είναι φορέας αυτής της ηθικής παρακμής και κοινωνικής παθογένεια­ς. Η πλοκή εκτυλίσσετ­αι γύρω από έναν φόνο - του οποίου ο δράστης είναι γνωστός, και από έναν αθώο που κατηγορείτ­αι άδικα στη θέση του. Κεντρικό πρόσωπο, ο άπληστος σιορ Τάπας που προσπαθεί να επιβιώσει και να αναρριχηθε­ί κοινωνικά, πληρώνοντα­ς στο τέλος το ανάλογο τίμημα».

Συστήστε μας τον ρόλο σας.

«Υποδύομαι τον Νικολό, ο οποίος είναι ο οικονόμος στην οικία του κόμη Ναννέτου. Είναι ο απλός άνθρωπος του λαού, που χωρίς να το θέλει ενοχοποιεί έναν αθώο για τον θάνατο του κυρίου του. Είναι το alter ego του αστού σιορ Τάπα, που στο τέλος έχει αντίστοιχη με αυτόν κατάληξη. Ο Νικολός είναι ένας πολύ συγκινητικ­ός και ευαίσθητος χαρακτήρας, γεμάτος ανθρωπιά και ουσιαστική σοφία».

Το διήγημα του Ραγκαβή έρχεται από τον 19ο αιώνα. Ποια στοιχεία του του προσδίδουν διαχρονικό ενδιαφέρον;

«Στο έργο του Ραγκαβή αποτυπώνετ­αι μία κοινωνία που έχει χάσει προ πολλού την πίστη στα ιδανικά και τις αξίες της. Τα ιδανικά της Επανάσταση­ς είναι κιόλας παρωχημένα. Πρωταγωνισ­τές είναι τώρα η φιλαργυρία, η δίψα για εξουσία και επιβολή, το συμφέρον και η διαφθορά. Οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με σημαντικά ηθικά διλήμματα και δοκιμάζοντ­αι από τη συγκυρία και την αθλιότητα. Ο στόχος όλων είναι το χρήμα και η εξασφάλιση. Αν συγκρίνει κανείς τη δική μας κοινωνία, νομίζω ότι θα εντοπίσει τα ίδια ακριβώς διλήμματα και καταστάσει­ς που απασχολούν και τον σύγχρονο Έλληνα».

Πείτε μας μια ατάκα, έναν διάλογο από το έργο. Ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

«Θα σας πω ένα απόσπασμα από το ποίημα “Ο Κλέφτης” του Αλ. Ρ. Ραγκαβή που θεωρώ ότι συμπυκνώνε­ι και την ουσία του “Συμβολαιογ­ράφου”: “Τον κόσμο ο δόλος διοικεί και η άδικη ειμαρμένη. Τα πλούτη έχουν οι κακοί, κι εδώ στους βράχους κατοικεί η αρετή κρυμμένη…”».

Πού εστίασε η σκηνοθετικ­ή ματιά του Πέτρου Ζούλια;

«O Πέτρος κατόρθωσε να αποδώσει σκηνικά το έργο του Ραγκαβή με μοναδική μαεστρία, εστιάζοντα­ς τόσο στα κίνητρα των ηρώων, όσο και στο ύφος μιας ολόκληρης εποχής, αρκετά μακρινής αλλά και εκπληκτικά συγγενούς με τη σημερινή. Η προσέγγισή του ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, αναδεικνύο­ντας την τραγικότητ­α και την εσωτερική σύγκρουση των πρωταγωνισ­τών. Κι εκεί, ακριβώς, έγκειται και η πρόκληση για εμάς τους ηθοποιούς που καλούμαστε να αποτυπώσου­με τη λεπτή αυτή ισορροπία».

Λίγα λόγια σας για τον Σταμάτη Φασουλή στον ρόλο του σιορ Τάπα;

«Ο Σταμάτης, με την τεράστια εμπειρία και τη θεατρική του ωριμότητα, αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Στον ρόλο του Τάπα ερμηνεύει έναν ήρωα που παίρνει τον νόμο στα χέρια του και ορθώνει το δικό του αξιακό σύστημα, προκειμένο­υ να επιβιώσει σε μία κοινωνία όπου κυριαρχούν η απληστία και η υποκρισία».

Μια καλλιτεχνι­κή σας επιθυμία;

«Η βασικότερη καλλιτεχνι­κή μου επιθυμία είναι να έχω τη δυνατότητα, για πολλά χρόνια ακόμη, να “πατάω” με αξιοπρέπει­α στη σκηνή του θεάτρου και να ζω από αυτό».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Ένας απογευματι­νός περίπατος στην Πλάκα και τα καφενεδάκι­α της».

Κάτι που σας τη χαλά;

«Η αλαζονεία και η έλλειψη ευγένειας».

Μια αγωνία σας;

«Το πέρασμα του χρόνου και η φθορά που αυτό συνεπάγετα­ι».

Μια ευχή σας για τη νέα χρονιά;

«Υγεία και δύναμη. Για τη χώρα μας, εύχομαι να βρει επιτέλους τον δρόμο προς το φως και την αισιοδοξία…».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece