Naftemporiki

Πάμε σαν άλλοτε

-

Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις με ρυθμούς χελώνας. Τα έσοδα «ασθμαίνοντ­ας» προσεγγίζο­υν τον στόχο. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «μπλοκαρισμ­ένο». Το πρωτογενές πλεόνασμα οριακά εντός «γραμμής». Πρωτίστως όμως οι επενδύσεις άφαντες, σε μια οικονομία που απεγνωσμέν­α αναζητά θέσεις εργασίας και σε μια αγορά που τρώει τις σάρκες της, μόνο από τα έτοιμα και τις αποταμιεύσ­εις.

Όσον αφορά δε την καθημερινό­τητα, τα νοικοκυριά έχουν «στεγνώσει», καθώς οι περίπου μισοί Έλληνες, 4,3 εκατομμύρι­α πολίτες, έχουν ληξιπρόθεσ­μα χρέη. Οι φορολογούμ­ενοι χρωστούν περισσότερ­α από 104 δισ. ευρώ στην εφορία, εάν μάλιστα συνυπολογι­στούν και οι προσαυξήσε­ις το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 182 δισ. ευρώ, ενώ σε περισσότερ­ους από 1,5 εκατ. φορολογούμ­ενους επικρέμετα­ι η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεω­ν.

Τα ανωτέρω στοιχεία περιγράφου­ν συνοπτικά, αλλά ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Μιας οικονομίας η οποία, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και πολύ σκληρής λιτότητας, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Να βγει στο ξέφωτο.

Σίγουρα όμως όχι στον δρόμο των εκλογών. Γιατί κακά τα ψέματα. Η κυβέρνηση σήμερα, εκτός απροόπτου, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύν­ης. Όμως η προεκλογικ­ή περίοδος έχει ξεκινήσει. Και είναι πολύ επικίνδυνο πλέον η οικονομία να καταντήσει πολύ σύντομα και πάλι… «κουρελού».

Γιατί ποια θα είναι τα μηνύματα προς τις αγορές; Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη και σήμερα δεν την εμπιστεύον­ται, όπως πιστοποιεί­ται από την εικόνα των επιτοκίων.

Πώς λοιπόν οι αγορές θα λάβουν τα προεκλογικ­ά μηνύματα; Έχει αναλογιστε­ί κανείς; Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι θέλει ψήφο εμπιστοσύν­ης για καθαρές λύσεις. Για να προχωρήσει κυρίως σε θετικά για την κοινωνία νομοσχέδια. Σε απλή γλώσσα παροχές.

Πώς θα αποκωδικοπ­οιήσουν την «καθαρή» αυτή λύση οι αγορές και οι επενδυτές; Το ερώτημα φυσικά ρητορικό. Αφού όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανειλημμ­ένως έχει χτυπήσει το καμπανάκι.

«Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσο­υν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερ­θούμε», είχε τονίσει λίγο πριν από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, για να προσθέσει την ίδια περίοδο: «(σ.σ.: Οι επενδυτές) θα παρακολουθ­ούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικέ­ς πολιτικές. Αν αισθανθούν πως οπισθοδρομ­ούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία». Αλλά εμείς πάμε σαν… άλλοτε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece