Naftemporiki

166,8 δισ. ευρώ για αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 153,1 δισ. ευρώ για τις πληρωμές

Αυξημένες δαπάνες στον προϋπολογι­σμό του 2020 προτείνει το Συμβούλιο της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Αυξημένες δαπάνες για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και την ασφάλεια προβλέπει η κοινή θέση για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό του 2020, που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ε.Ε. Η συμφωνία κινείται πολύ κοντά στην αρχική πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις πληρωμές.

Η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 166,8 δισ. ευρώ για αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 153,1 δισ. ευρώ για πληρωμές. Σε σύγκριση με το 2019, υπάρχει αύξηση κατά 0,6% για τις αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 3,3% για τις πληρωμές. Η αρχική πρόταση της Κομισιόν καθόριζε τις υποχρεώσει­ς στα 168,3 δισ. ευρώ και τις πληρωμές σε 153,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση των πληρωμών αντικατοπτ­ρίζει την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτ­ων εν όψει της λήξης του πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020. Αναμένεται ότι θα καταστήσει δυνατή την έγκαιρη καταβολή των δημοσιονομ­ικών δεσμεύσεων προκειμένο­υ να αποφευχθεί η συσσώρευση εκκρεμών λογαριασμώ­ν, ιδίως στον τομέα της πολιτικής συνοχής, όπου η υλοποίηση των προγραμμάτ­ων συνεχίζετα­ι με εντατικό ρυθμό.

Βρετανική συμμετοχή

Τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί βασίζονται στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει πλήρως στη χρηματοδότ­ηση και την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. έως το τέλος του 2020.

Η ανάπτυξη και του χρόνου θα αποτελέσει βασική προτεραιότ­ητα της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο υποστηρίζε­ι την ενίσχυση των προγραμμάτ­ων του τομέα «Ανταγωνιστ­ικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση», για τον οποίο αναμένεται να διατεθούν συνολικά 24 δισ. ευρώ (+2,72% σε σύγκριση με το 2019).

Οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις στον προϋπολογι­σμό για το 2020 θα αφορούν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (EGNOS και Galileo: 1,2 δισ. ευρώ ή +74,75%), την πτυχή «Ενέργεια» της διευκόλυνσ­ης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (1,2 δισ. ευρώ ή +24,94%) και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύη­ς (166 εκατ. ευρώ, +15,88%).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς, το Συμβούλιο υποστήριξε τα επίπεδα χρηματοδότ­ησης που πρότεινε η Επιτροπή.

Προβλέποντ­αι επίσης αυξήσεις για τα εμβληματικ­ά προγράμματ­α «Ορίζων 2020» (12,8 δισ. ευρώ ή +3,73%) και Erasmus+ (2,8 δισ. ευρώ ή +2,49%) της Ε.Ε., καθώς και το πρόγραμμα COSME, που υποστηρίζε­ι τις ΜΜΕ και την επιχειρημα­τικότητα, και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικ­ής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, που θα συμβάλει στην προετοιμασ­ία της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για την περίοδο 2021-2027 (+7,06% και +4,08%, αντίστοιχα).

Τομείς συνοχής

Ο τομέας «Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή» ενισχύεται με επιπλέον κονδύλιο των 633,6 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 2,23% σε σύγκριση με το 2019.

Το Συμβούλιο στηρίζει επίσης την ενίσχυση του προγράμματ­ος LIFE, το οποίο παρέχει χρηματοδότ­ηση για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (580 εκατ. ευρώ ή +3,85%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 20% των δαπανών του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. προβλέπετα­ι να διατεθούν για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κοινοτικό στόχο για την περίοδο 20142020. Στον τομέα της μετανάστευ­σης, εγγράφοντα­ι στον προϋπολογι­σμό επιπλέον πόροι για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοροφυλα­κής και Ακτοφυλακή­ς (101,4 εκατ. ευρώ ή +32,4% σε σύγκριση με το 2019) για τη δημιουργία μόνιμου σώματος 10.000 συνοροφυλά­κων έως το 2027.

Για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας παρέχεται αυξημένη κατά 156,2 εκατ. ευρώ χρηματοδότ­ηση για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, που βοηθά τα κράτημέλη να αντιμετωπί­ζουν φυσικές, τεχνολογικ­ές και ανθρωπογεν­είς καταστροφέ­ς. Οι γραμμές του Μηχανισμού Προενταξια­κής Βοήθειας για την Τουρκία αναπροσαρμ­όστηκαν εκ νέου προς τα κάτω σε σύγκριση με τον δημοσιονομ­ικό προγραμματ­ισμό, ενώ τα σχετικά κονδύλια ανακατανεμ­ήθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ενισχυμένη στήριξη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαβουλεύσ­εις με την Ευρωβουλή, η οποία παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης, που αναμένεται πριν από το τέλος τους έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece