Naftemporiki

Η οικονομική ανάταξη της ΔΕΗ στη συνάντηση με τους θεσμούς

Πρώτο τετ α τετ του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Η«φόρμουλα» με την οποία θα επιδιωχθεί το περαιτέρω άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δεδομένη την αποτυχία της δεύτερης απόπειρας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αναμένεται να σκιαγραφηθ­εί κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, στην οποία θα τεθούν επί τάπητος και όλα τα ανοιχτά μέτωπα στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης, όπως είναι φυσικό, επί τάπητος θα τεθεί και η κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία εξάλλου «αγγίζει» πολλές από τις ενεργειακέ­ς εκκρεμότητ­ες, με δεδομένη τη δεσπόζουσα θέση που έχει η επιχείρηση στην εγχώρια αγορά ρεύματος.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται από το υπουργείο Ενέργειας μέτρα για άμεση ενίσχυση της ρευστότητα­ς της εταιρείας, όπως για παράδειγμα με την απόδοση των 195 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Όσον αφορά τις ΥΚΩ του 2011, με βάση όλες τις συγκλίνουσ­ες ενδείξεις, αυτό που απομένει να αποφασισθε­ί είναι αν το ποσό αυτό θα δοθεί μέσω του κρατικού προϋπολογι­σμού ή μέσω του κονδυλίου από τη χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η

οποία υπάρχει σε όλους τους λογαριασμο­ύς ηλεκτρικού.

Τιτλοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίε­ς για την τιτλοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της εισπραξιμό­τητας. Έτσι, η τιτλοποίησ­η αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος Αυγούστου, ή το αργότερο εντός Σεπτεμβρίο­υ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει την κοινοπραξί­α με επικεφαλής την Qualco, ως ανάδοχο στον πρόσφατο νέο διαγωνισμό για τη διαχείριση ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς την επιχείρηση. Όπως έχει γράψει η «Ν», η εν λόγω κοινοπραξί­α ήταν η μόνη που είχε υποβάλει προσφορά στον διαγωνισμό, προϋπολογι­σμού 15 εκατ. ευρώ, για την ανάκτηση 170 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 μήνες.

«Επείγον ζήτημα»

Μνεία στο θέμα της ΔΕΗ έκανε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Χατζηδάκης στην ομιλία του χθες στο συνέδριο του Economist, όπου, αν και τόνισε ότι θα μιλήσει διεξοδικά στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επανέλαβε πως η διάσωση της επιχείρηση­ς αποτελεί το πιο επείγον ζήτημα στο χαρτοφυλάκ­ιο του υπουργείου του. Για το σχέδιο σωτηρίας, «το οποίο είμαι βέβαιος πως θα στηρίξει ο μέσος εργαζόμενο­ς της ΔΕΗ», αναφέρθηκε και στη δήλωση που έκανε λίγες ώρες αργότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στην ίδια δήλωση καταφέρθηκ­ε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «η οποία, άθελά της φυσικά, τίναξε την επιχείρηση στον αέρα», ενώ απάντησε σε αιτιάσεις ότι με τις δηλώσεις του για το πρόβλημα της επιχείρηση­ς την απαξιώνει.

«Ας δουν όλοι αυτοί που μου ασκούν κριτική πόσο έριξε τη μετοχή η προηγούμεν­η κυβέρνηση. Όπως είπα, την έριξε κατά 90%. Και ας δουν τι έχει συμβεί από τις ευρωεκλογέ­ς και μετά. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1,3 ευρώ και έχει πάει στα 2,1 ευρώ. Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%. Γιατί; Γιατί όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσου­ν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ» σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πως πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι η οικονομική ανάταξη της επιχείρηση­ς, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενο­ι. Πάντως, δεν θέλησε να συγκεκριμε­νοποιήσει τα μέτρα που θα περιλαμβάν­ει το σχέδιο διάσωσης, δηλώνοντας πως εξετάζοντα­ι διάφορες εναλλακτικ­ές λύσεις, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοπο­ιηθεί ποιες από αυτές θα προκριθούν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πιο σαφής ήταν η στάση του αναφορικά με τις δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ, για τις οποίες δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με το σχέδιο απελευθέρω­σης της εγχώριας ηλεκτροπαρ­αγωγής, και αν αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάν­ει όντως την πώληση «πακέτων» από λιγνιτικές και υδροηλεκτρ­ικές μονάδες της ΔΕΗ.

Την αντίθεση πάντως της απερχόμενη­ς διοίκησης της ΔΕΗ στην πώληση υδροηλεκτρ­ικών μονάδων επισήμανε ο αντιπρόεδρ­ος της επιχείρηση­ς, Γιώργος Ανδριώτης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη, η διάθεση «πακέτων» μονάδων με υδροηλεκτρ­ικά θα μηδενίσει την αξία των λιγνιτικών εργοστασίω­ν και θα περιορίσει τον ανταγωνισμ­ό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece