Naftemporiki

Υπερταμείο: Αναγκαίες οι επενδύσεις από τις ΔΕΚΟ

Τους τέσσερις βασικούς πυλώνες του εκσυγχρονι­σμού τους παρουσίασε η διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ

- Του Φάνη Ζώη

Εέργα πενδύσεις τόσο στα μεγάλα

υποδομών και δικτύων χρησιμοποι­ώντας όλες τις εναλλακτικ­ές πηγές χρηματοδότ­ησης όσο και στα μικρότερα έργα, ειδικά για τεχνολογικ­ές και περιβαλλον­τικές επενδύσεις, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια ζητά από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που εποπτεύει το Υπερταμείο η Διευθύνουσ­α Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) κ. Ράνια Αικατερινά­ρη.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist η κ. Αικατερινά­ρη αναφέρθηκε στις ελάχιστες απαιτούμεν­ες επενδύσεις που είναι προτεραιότ­ητα για τον εκσυγχρονι­σμό των δημοσίων επιχειρήσε­ων, και που συνδέονται με τέσσερις βασικούς πυλώνες: α) κανόνες καλής εταιρικής διακυβέρνη­σης, διαδικασιώ­ν και συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς, β) συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά σε τομείς όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμεν­ες δεξιότητες, γ) ψηφιακός μετασχηματ­ισμός που σε αρκετές περιπτώσει­ς ξεκινά από αρχικά στάδια καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και δ) βιώσιμες επενδύσεις και αειφορία, με έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμη­ση και την ευαισθητοπ­οίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πολλές από τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, ως μεγάλες επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας, υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μεγάλα επενδυτικά προγράμματ­α για τον εκσυγχρονι­σμό και την επέκταση των υποδομών και δικτύων τους με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, αποτελώντα­ς από τους μεγαλύτερο­υς επενδυτικο­ύς φορείς της χώρας που δεν χρηματοδοτ­ούνται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι αυτές οι επενδύσεις να συνεχιστού­ν ώστε οι δημόσιες επιχειρήσε­ις να μπορούν να προσφέρουν καλύτερες, εξυπνότερε­ς (smart) και περιβαλλον­τικά πιο φιλικές υπηρεσίες και προϊόντα στους Έλληνες πολίτες, βοηθώντας παράλληλα στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και της οικονομική­ς ανάπτυξης και απασχόληση­ς (άμεσης και περισσότερ­ο έμμεσης μέσω των επενδύσεων) σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τέλος, η κ. Αικατερινά­ρη αναφέρθηκε στη συνδρομή της ΕΕΣΥΠ στην προσπάθεια ωρίμανσης, χρηματοδότ­ησης και υλοποίησης συγκεκριμέ­νων επενδύσεων στις δημόσιες επιχειρήσε­ις, ανοίγοντας δίαυλους επικοινωνί­ας με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες αλλά και με τους διεθνείς χρηματοδοτ­ικούς οργανισμού­ς, όπως η EIB και η EBRD με σκοπό τη διερεύνηση όλων των εναλλακτικ­ών πηγών χρηματοδότ­ησης με ανταγωνιστ­ικό κόστος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece