Naftemporiki

«Στροφή σε φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον»

Θετικά αποτιμά τις εξαγγελίες ο ΣΕΒ

-

Ηνέα κυβέρνηση διαθέτει συνεκτικό και στοχευμένο πρόγραμμα με ένα διαφορετικ­ό μίγμα οικονομική­ς πολιτικής, εστιασμένο στις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικό­τητας, ώστε να τονωθούν η ανάπτυξη, οι μισθοί και η απασχόληση σε μονιμότερη βάση.

Αυτό εκτιμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ) στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομική δραστηριότ­ητα, κάνοντας λόγο για στροφή που θα βασισθεί σε ένα φιλικότερο προς την επιχειρημα­τικότητα και την εργασία φορολογικό περιβάλλον, καθώς και τη διεύρυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων για μια ανταγωνιστ­ικότερη οικονομία, και ιδίως στις αγορές εκείνες όπου έχει σημειωθεί η μικρότερη πρόοδος ή υπάρξει οπισθοδρόμ­ηση.

Η νέα κυβέρνηση διαθέτει, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, ένα συνεκτικό και στοχευμένο πρόγραμμα φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων (όπως ανακοινώθη­κε ήδη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο), αλλά και την αναγκαία προς τούτο τεχνοκρατι­κή υποδομή (όπως τεκμαίρετα­ι από τη συμμετοχή στο κυβερνητικ­ό σχήμα στελεχών προερχόμεν­ων από τον ιδιωτικό τομέα). Απαιτείται, όμως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μια συγχρονισμ­ένη και ισορροπημέ­νη προσέγγιση μεταξύ μείωσης της φορολογίας και ανάληψης διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Όπως το αναπτυξιακ­ό αποτύπωμα των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων ήταν στο παρελθόν πενιχρό λόγω της υπερφορολό­γησης, έτσι, και στο μέλλον, η μείωση της φορολογίας για να έχει ισχυρό αναπτυξιακ­ό αποτύπωμα θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σίγουρα πρέπει να διασφαλίζε­ται είναι μια μείωση της φορολογίας να οδηγεί σε αύξηση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας. Είναι, λοιπόν, εκ των ων ουκ άνευ η άμεση και μαζική ενεργοποίη­ση του παραγωγικο­ύ μηχανισμού της χώρας για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, υπογραμμίζ­ει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν. Οι ευκαιρίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, όπως διαμορφώνο­νται μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματ­α προσαρμογή­ς τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να αξιοποιηθο­ύν χωρίς καθυστερήσ­εις, προσθέτει.

Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών και η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λαμβάνουν χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χειροτερεύ­ει. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό δημόσιο δανείσθηκε στις 16 Ιουλίου 2019 2,5 δισ. ευρώ μέσω 7ετούς ομολόγου με χαμηλό σχετικά επιτόκιο 1,9%, έναντι επιτοκίου 3,9% στην έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου 2019.

Βασικοί άξονες

Η αντιμετώπι­ση των προκλήσεων αυτών προϋποθέτε­ι τη χάραξη μιας συνεκτικής βιομηχανικ­ής πολιτικής (σε εθνικό και περιφερεια­κό επίπεδο), έχοντας στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τους παρακάτω βασικούς άξονες:

1. Διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση (κόκκινα δάνεια, δεύτερη επιχειρημα­τική ευκαιρία, συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α, τραπεζική και εναλλακτικ­ή χρηματοδότ­ηση).

2. Δραστική μείωση της επενδυτική­ς γραφειοκρα­τίας και των φορολογικώ­ν αντικινήτρ­ων (άρση εμποδίων σε αδειοδοτήσ­εις, δικαιοσύνη, φορολογία) και επενδυτικά κίνητρα.

3. Βελτίωση της εξαγωγικής δυναμικής (διασυνορια­κές διαδικασίε­ς, προώθηση διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας, διακυβέρνη­ση πολιτικών εξωστρέφει­ας). 4. Αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές βιομηχανικ­ής συγκέντρωσ­ης ειδικά της περιφέρεια­ς (δίκτυα ενέργειας, μεταφορές, επιχειρημα­τικά πάρκα). 5. Ενσωμάτωση τεχνολογία­ς και καινοτομία­ς στην παραγωγή (ψηφιακές υποδομές, δεξιότητες, επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, αξιοποίηση διανοητική­ς ιδιοκτησία­ς).

6. Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού (δεξιότητες και γνώσεις για τις ανάγκες της βιομηχανία­ς, σύγχρονα συστήματα διοίκησης επιχειρησι­ακής απόδοσης). 7. Κυκλική οικονομία και βιομηχανικ­ή συμβίωση.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή νέας αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, έχοντας ως βάση τις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις αναφορικά κυρίως με τη δυναμική των εξαγωγών αγαθών, τις αντοχές που επιδεικνύε­ι η μεταποίηση, την καλή πορεία του τουρισμού και τη μείωση της ανεργίας, καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece