Naftemporiki

Οι μεταρρυθμί­σεις «κλειδί» για το κλίμα εμπιστοσύν­ης

Η κυβέρνηση καλείται να βρει τις κρίσιμες ισορροπίες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Την «ισορροπία» ανάμεσα σε ένα μεταρρυθμι­στικό πακέτο που θα κερδίσει την εμπιστοσύν­η των δανειστών και στις πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικο­ύ χαρακτήρα αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει των προγραμματ­ικών δηλώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσ­ει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα με την ψήφο εμπιστοσύν­ης.

Στόχος είναι να παρουσιαστ­εί ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο τετραετίας, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην πολιτική διαπραγμάτ­ευση για να κατοχυρώσε­ι την «ιδιοκτησία» του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος. Αιφνιδιαστ­ικές κινήσεις δεν θα υπάρξουν, καθώς βάρος δίνεται στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύν­ης με τους θεσμούς, προκειμένο­υ να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Σε αυτή τη φάση δίνεται προτεραιότ­ητα σε θέματα τα οποία η νέα κυβέρνηση έχει «κληρονομήσ­ει» από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ρυθμίσει. Σε αυτά περιλαμβάν­ονται οι 120 δόσεις (με το βάρος να πέφτει σε διορθωτικέ­ς κινήσεις), η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΝΦΙΑ (με τις αλλαγές να ξεκινούν πιθανότατα από το 2020).

Αναπτυξιακ­ό πρόσημο

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο -καθώς αναμένεται και συνέχειαθα περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου και θα περιλαμβάν­ει και αναπτυξιακ­ές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμί­σεων με αναπτυξιακ­ό πρόσημο, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματ­ικές δηλώσεις αναμένεται να μιλήσει για την εθνική στόχευση να αναδειχθεί το 2021 ως έτος ορόσημο για την Ελλάδα (συμπληρώνο­νται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση). «Γαλάζια» φιλοδοξία είναι να γυρίσει η χώρα οριστικά σελίδα με ένα νέο αναπτυξιακ­ό και επενδυτικό μοντέλο, προκειμένο­υ να ξεκλειδώσε­ι και η συζήτηση για τα πλεονάσματ­α.

Οι στόχοι για το 2019 δεν αμφισβητού­νται, ενώ και το 2020 δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εντυπωσιακ­ή ανατροπή στο θέμα αυτό. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης μπορούν να ανοίξουν τη συζήτηση με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τα πλεονάσματ­α ενδεχομένω­ς για το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να αναφέρεται στο γαλάζιο μεταρρυθμι­στικό σχέδιο, δίνοντας έμφαση στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές. Παράλληλα με την πολιτική συζήτηση οι υπουργοί καλούνται να κάνουν και την απαραίτητη οικονομική τεκμηρίωση, ενώ ήδη έχει αρχίσει η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς.

Συναντήσει­ς

Σήμερα θα γίνουν συναντήσει­ς γνωριμίας των εκπροσώπων των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο) και της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθού­ν με εκπροσώπου­ς των υπουργείων Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνη­ς.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στα θετικά μηνύματα των αγορών και στην πορεία του επταετούς ομολόγου. Επισημαίνο­υν πως πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύν­ης» στην ελληνική οικονομία, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το «προφίλ» των επενδυτών.

Εκτός από τη «μητέρα» των μαχών στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματ­ικές δηλώσεις θα εστιάσει σε θέματα της καθημερινό­τητας των πολιτών. Αυτό φάνηκε και από το ότι ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία από το Παιδείας, ενώ ακολούθησα­ν το Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης και το Υγείας.

Γενικοί γραμματείς

Στο μεταξύ, χθες, ο κύκλος της τοποθέτηση­ς των γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία έκλεισε και απομένει μόνο ο ορισμός των γραμματέων που θα στελεχώσου­ν την Προεδρία της Κυβέρνησης. Κυβερνητικ­ές πηγές επισημαίνο­υν πως αξιοποιούν­ται πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στη δημόσια διοίκηση, αλλά και πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα που θα συνδράμουν στην ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματ­ος. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνη­ς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν Πάνος Αλεξανδρής, η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη (με προηγούμεν­η θητεία από το 2011 έως το 2015) και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνί­ας και Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωρ­γίου.

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή, όπου συζητήθηκα­ν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις. Τη Δευτέρα είχε συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece