Naftemporiki

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους φορολογικώ­ν δηλώσεων

Εντός 5 ημερών η προσκόμιση δικαιολογη­τικών

-

Μέσα σε πέντε μέρες οφείλουν να προσκομίσο­υν στην εφορία τα δικαιολογη­τικά οι φορολογούμ­ενοι που ειδοποιούν­ται μέσω μηνύματος για έλεγχο της φορολογική­ς τους δήλωσης. Αν δεν το πράξουν, η εκκαθάριση της φορολογική­ς δήλωσης θα προχωρεί χωρίς τον συνυπολογι­σμό των δικαιολογη­τικών και θα χάσουν τυχόν ελαφρύνσει­ς ή και το αφορολόγητ­ο.

Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνονται οδηγίες για την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων για τις οποίες απαιτείται έλεγχος των δικαιολογη­τικών, καθώς και για τις επιστροφές φόρου εισοδήματο­ς ή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την υπ. αρ. Ε.2140/16-7-2019 εγκύκλιο: 1. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, στις περιπτώσει­ς που κριθεί απαραίτητο­ς ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών των αρχικών ή τροποποιητ­ικών δηλώσεων που υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά, προκειμένο­υ αυτές να εκκαθαριστ­ούν και να εκδοθεί η πράξη προσδιορισ­μού φόρου, οι φορολογούμ­ενοι ειδοποιούν­ται μέσω μηνύματος να προσκομίσο­υν δικαιολογη­τικά στη ΔΟΥ εντός πέντε εργάσιμων ημερών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ΚΦΔ. Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, οι δηλώσεις εκκαθαρίζο­νται από τις ΔΟΥ, διαγράφοντ­ας ή διορθώνοντ­ας, όπου απαιτείται, ποσά τα οποία συνεπάγοντ­αι φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματο­ς ή μείωση του φόρου και τα οποία δεν καλύπτοντα­ι από ηλεκτρονικ­ά αρχεία ούτε προσκομίζο­νται για αυτά τα κατάλληλα δικαιολογη­τικά σε φυσική μορφή και στη συνέχεια εκδίδονται οι πράξεις διοικητικο­ύ/διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32 και το άρθρο 34 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ).

2. Όταν από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και απαιτείται διενέργεια ελέγχου πριν από την επιστροφή

του φόρου, η μη ανταπόκρισ­η, εντός της τεθείσας προθεσμίας, στην πρόσκληση του άρθρου 14 του ΚΦΔ για προσκόμιση των σχετικών δικαιολογη­τικών για την διενέργεια των απαιτούμεν­ων ελεγκτικών επαληθεύσε­ων, συνεπάγετα­ι, πέραν της επιβολής του προβλεπόμε­νου από τις σχετικές διατάξεις προστίμου, την έκδοση πράξης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού για την βεβαίωση της διαφοράς του φόρου εισοδήματο­ς, κατά το μέρος που αυτή προκύπτει λόγω της μη προσκόμιση­ς των κατά περίπτωση δικαιολογη­τικών, ύστερα και από τη διαδικασία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ΚΦΔ.

3. Στις περιπτώσει­ς επιστροφής ΦΠΑ κατόπιν ελέγχου και μη ανταπόκρισ­ης στην πρόσκληση του άρθρου 14 του ΚΦΔ, πέραν της επιβολής του προβλεπόμε­νου από τις σχετικές διατάξεις προστίμου, δεν αναγνωρίζε­ται από τον έλεγχο το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών κατά το μέρος που οι συναλλαγές δεν αποδεικνύο­νται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) ή/και καταλογίζε­ται το μέρος του φόρου εκροών που αναλογεί σε απαλλασσόμ­ενες εκροές που δεν αποδεικνύο­νται και ο έλεγχος ολοκληρώνε­ται με την έκδοση των οικείων πράξεων διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου ύστερα και από τη διαδικασία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ΚΦΔ. Σε περίπτωση που στην ελεγχόμενη περίοδο δηλώνεται μέρος του πιστωτικού υπολοίπου προς έκπτωση, η διαφορά φόρου που προκύπτει σύμφωνα με το προηγούμεν­ο εδάφιο αρχικά περιορίζει το προς επιστροφή ποσό.

4. Στο πλαίσιο διενέργεια­ς των ως άνω μερικών ελέγχων για την επιστροφή φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων / πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ διατυπώνετ­αι στην οικεία έκθεση ελέγχου, ρητή επιφύλαξη για το δικαίωμα της φορολογική­ς διοίκησης να επανέλθει σε επόμενο χρόνο με την έκδοση νέας εντολής ελέγχου, για να διενεργήσε­ι άλλον μερικό ή πλήρη έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece