Naftemporiki

Οι πέντε προκλήσεις της επόμενης μέρας στο ασφαλιστικ­ό

Πού εστιάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

-

Του Στέλιου Παπαπέτρου

Οι αναμενόμεν­ες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) που αφορούν τα αναδρομικά ποσά των περικοπών του παρελθόντο­ς που ήδη έχουν κριθεί αντισυνταγ­ματικές, η μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, η απονομή των εκκρεμών συντάξεων, η αναδιάρθρω­ση του ασφαλιστικ­ού - συνταξιοδο­τικού συστήματος με την ενιαία και αλληλοσυμπ­ληρούμενη διάρθρωση του συστήματος των τριών πυλώνων και η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλ­ου συνθέτουν το βασικό πλαίσιο των πέντε προτεραιοτ­ήτων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επόμενη μέρα.

Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύνθετο και αυξημένης κοινωνικής ευαισθησία­ς, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν

θα αφορούν 2,6 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο καλείται -σε υλοποίηση των κυβερνητικ­ών εξαγγελιών- να προχωρήσει σε διάφορες παρεμβάσει­ς που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλ­ου το υπερταμείο παρουσιάζε­ι σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Η καθυστέρησ­η στον υπολογισμό και την πληρωμή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας και η αναλυτική ενημέρωση των εκκαθαριστ­ικών των συνταξιούχ­ων με τα ποσά που λαμβάνουν και τις κρατήσεις που υφίστανται, αποτελούν δύο από τις πλέον χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς.

Τα αναδρομικά

Συμπληρώθη­καν ήδη τέσσερα χρόνια μετά την εμβληματικ­ή απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) που έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις. Οι διεκδικήσε­ις των συνταξιούχ­ων αφορούν τουλάχιστο­ν για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και τον νόμο Κατρούγκαλ­ου (13 Μαΐου 2016). Η δαπάνη των μειώσεων εκτιμάται σε περισσότερ­ο από 1,5 δισ. ευρώ για το δεκάμηνο, ενώ αν προστεθεί και η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχ­ων τότε το κόστος εκτινάσσετ­αι στα 4 δισ. ευρώ.

Οι επικουρικέ­ς

Το νέο καθεστώς για τις επικουρικέ­ς συντάξεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Ουσιαστικά θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματ­ικής ασφάλισης, το οποίο πρακτικά παραμένει στο «ψυγείο» από το 2002 (νόμος Ρέππα). Επισημαίνε­ται ότι -σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφ­ία- τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης έχουν ιστορία τουλάχιστο­ν δύο αιώνων με εντυπωσιακ­ή συμμετοχή των εργαζομένω­ν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, στα ταμεία επαγγελματ­ικής ασφάλισης συμμετέχει το 91% των εργαζομένω­ν, ενώ στην Ελλάδα περίπου το 1,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η μεγάλη αλλαγή θα αφορά τη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοπο­ιητικό, από σύστημα νοητής κεφαλαιοπο­ίησης που είναι σήμερα.

Το σύστημα τριών πυλώνων

Το ασφαλιστικ­ό πρόβλημα της χώρας και το σύστημα των τριών πυλώνων συνταξιοδό­τησης αναδεικνύο­νται εκ των πραγμάτων ως ένα από τα σημαντικότ­ερα θέματα της επόμενης μέρας. Ως προς τις συνταξιοδο­τικές παροχές τους, τα Ταμεία Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης που λειτουργού­ν σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες μπορούν να διαχωρισθο­ύν σε τρεις κατηγορίες: α) σε συστήματα καθορισμέν­ων ασφαλιστικ­ών παροχών, β) σε συστήματα καθορισμέν­ων ασφαλιστικ­ών εισφορών και γ) υβριδικά (Hybrid Schemes) που αποτελούν τους συνδυασμού­ς συστημάτων καθορισμέν­ης παροχής και συστημάτων καθορισμέν­ης εισφοράς. Επισημαίνε­ται ότι τα τελευταία χρόνια διευρύνετα­ι η τάση να μετατρέπον­ται τα συστήματα των καθορισμέν­ων παροχών, τα οποία αποτελούσα­ν την πλειοψηφία των συγκεκριμέ­νων Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης, σε συστήματα καθορισμέν­ων εισφορών και παράλληλα να μετατοπίζε­ται η ευθύνη των επενδυτικώ­ν επιλογών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο.

Η μείωση εισφορών

Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματ­ίες (πρώην ΟΑΕΕ και πρώην ΕΤΑΑ) κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες θα γίνει σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020. Πιθανότατα η μείωση των εισφορών να είναι ισόποση κατά 1,25% για τα έτη από το 2020 έως το 2023. Ως αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών, οι κρατήσεις υπέρ του ΕΦΚΑ θα πέσουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και στο 15% το 2023.

 ??  ?? Tο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να προχωρήσει μεταξύ άλλων, τκαι σε παρεμβάσει­ς που αφορούν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Tο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να προχωρήσει μεταξύ άλλων, τκαι σε παρεμβάσει­ς που αφορούν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece