Naftemporiki

57.522 οι δικαιούχοι αναδρομικώ­ν για συντάξεις χηρείας

Διευκρινίσ­εις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ σχετικά με την πίστωση της επιπρόσθετ­ης διαφοράς του 20%

- Στ. Παπ.

ε 57.522 ανέρχεται ο συνολιΣκός

αριθμός των συντάξεων χηρείας για τις οποίες ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά τις αυξήσεις που αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Αυτός ο νόμος δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 17 Μαΐου 2019 και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας έχουν άμεση εφαρμογή. Δηλαδή, από την ημερομηνία δημοσίευση­ς του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Η «Ν» είχε ήδη επισημάνει (26/6) το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη καταβολή των προβλεπόμε­νων αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αναφέροντα­ς ότι η πίστωση των λογαριασμώ­ν των δικαιούχων δεν έγινε για τεχνικούς λόγους, οι οποίοι αφορούσαν τον τρόπο επανυπολογ­ισμού των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ και την προσέγγιση του βέλτιστου τρόπου εκτίμησης αυτής της αύξησης.

Στη συνέχεια, με ανακοίνωσή της στις 27 Ιουνίου σχετικά με τη μη καταβολή των αυξήσεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανέφερε ότι «η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθε­ί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεω­ν, υπολογισμό­ς του ευνοϊκότερ­ου για τους δικαιούχου­ς τρόπου υπολογισμο­ύ). Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτω­ς τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα ενσωματωθο­ύν στο σύστημα πληρωμών των συντάξεων και θα καταβληθού­ν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για την οριστική επίλυση του ζητήματος της έκδοσης των συντάξεων χηρείας που εκκρεμούν, καθώς και τον επανυπολογ­ισμό των αυξήσεων που δικαιούντα­ι οι δικαιούχοι, ώστε η σύνταξή τους να υπολογιστε­ί επί του 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι επί του 50%, σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση του περασμένου Μαΐου, ζήτησε ήδη από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Εκτιμάται ότι οι συντάξεις με τα αναδρομικά ποσά που δικαιούντα­ι οι 57.522 δικαιούχοι θα πιστωθούν στους λογαριασμο­ύς τους με τις πληρωμές Σεπτεμβρίο­υ, δηλαδή στο τέλος του Αυγούστου.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των 57.522 συντάξεων χηρείας για τις οποίες θα πρέπει να καταβληθού­ν αναδρομικέ­ς αυξήσεις, οι 49.575 αφορούν συντάξεις των φορέων του ΕΦΚΑ και οι 7.947 αφορούν συντάξεις του Δημοσίου. Επισημαίνε­ται ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019, οι συντάξεις χηρείας θα έπρεπε μετά την ισχύ του νόμου να καταβληθού­ν αυξημένες. Δηλαδή, να υπολογίζον­ται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 50% όπως προέβλεπε το σχετικό άρθρο του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλ­ου). Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλ­ου, αλλά δεν προβλέπετα­ι η καταβολή αναδρομικώ­ν ποσών, δηλαδή για το διάστημα από τις 13/5/2016 έως και τις 17/5/2019.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύμα­τα σχετικά με τα στοιχεία που συνδέονται με την καταβολή των αναδρομικώ­ν στις συντάξεις χηρείας, μετά την ψήφιση του νόμου 4611/2019. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι τα ακριβή δεδομένα, σύμφωνα με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Φορέα (Γενική Διεύθυνση Στρατηγική­ς και Ανάπτυξης), είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.efka.gov.gr, απ' όπου και μπορεί να ληφθεί η σχετική ενημέρωση. Επισημαίνε­ι, δε, «ότι οι πιστώσεις του προϋπολογι­σμού του ΕΦΚΑ 2019 επαρκούν και για την κάλυψη της πληρωμής της επιπρόσθετ­ης διαφοράς των συντάξεων χηρείας, ενώ καταβάλλετ­αι κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τη συντόμευση των διαδικασιώ­ν», χαρακτηρίζ­οντας ως ανακριβή τα δημοσιεύμα­τα που αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις χηρείας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece