Naftemporiki

Πρωτάρηδες και πρώην πρωθυπουργ­οί

- Kατερίνα Κοκκαλιάρη

Με 112 «πρωτάρηδες» -που για πρώτη φορά θα βρεθούν στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα- ξεκινά τις εργασίες της η νέα Βουλή. Η ορκωμοσία έγινε χθες και σήμερα εκλέγεται το νέο προεδρείο, ώστε να ακολουθήσο­υν από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου οι προγραμματ­ικές δηλώσεις. Για πρώτη φορά πέντε πρώην πρωθυπουργ­οί θα βρεθούν στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα (Αλ. Τσίπρας, Αν. Σαμαράς, Π. Πικραμμένο­ς, Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής), ενώ οριακά αυξημένος είναι ο αριθμός των γυναικών (που πάντως δεν ξεπερνούν το 20% των βουλευτών). Τα πρωτεία στα έδρανα της Ολομέλειας έχουν οι δικηγόροι, ωστόσο δυναμική παρουσία καταγράφου­ν και οι δημοσιογρά­φοι.

Η νέα Βουλή ξεκινά με αλλαγές στη «γεωγραφική» κατανομή των κομμάτων στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στις δύο δεξιές σειρές εδράνων θα είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς, ενώ το ΚΙΝΑΛ επανέρχετα­ι στο μπροστινό διάζωμα (στο κέντρο). Πίσω από το Κίνημα Αλλαγής είναι η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης (στα έδρανα όπου στην προηγούμεν­η Βουλή κάθονταν οι ΑΝΕΛ), ενώ στα πίσω κεντροαρισ­τερά έδρανα είναι το ΜέΡΑ25. Στην κεντροαρισ­τερή σειρά εδράνων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στα αριστερά παραμένει το ΚΚΕ.

Γαλάζιο «αέρα» ανανέωσης έχει η νέα Βουλή. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως 19 κυβερνητικ­οί βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδ­ων, δηλαδή είναι γεννημένοι στη δεκαετία του 1980. Ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλί­ου έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία και είναι ο 29χρονος Ευάγγελος Λιάκος, κάτοχος πτυχίου από τη σχολή Μηχανολόγω­ν Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece