Naftemporiki

Γαλλικό άρωμα στους δισεκατομμ­υριούχους

-

Τελικά όλα μπορούν να συμβούν, ειδικά στον κόσμο του χρήματος. Στην κατάταξη του Bloomberg με τους δισεκατομμ­υριούχους ουδέποτε ο Μπιλ Γκέιτς κατείχε μία θέση χαμηλότερη από τη δεύτερη. Αυτό όμως φέτος άλλαξε, καθώς ο συνιδρυτής της Microsoft (περίπου 107 δισ. δολ.) έπεσε στην τρίτη θέση πίσω από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH.

Η περιουσία του Γάλλου δισεκατομμ­υριούχου ανέρχεται στα 107,6 δισ. δολάρια, καθώς μόνο το 2019 αυξήθηκε περίπου κατά

39 δισ. δολάρια - πρόκειται μακράν για τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 500 ονομάτων στη λίστα του Bloomberg. Γενικά η φετινή χρονιά ήταν καλή για τους Γάλλους μεγιστάνες, καθώς ο Αρνό μαζί με τον Φρανσουά Πινό τoυ ομίλου πολυτελών ειδών Kering και την κληρονόμο της αυτοκρατορ­ίας καλλυντικώ­ν L’Oreal Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μεγιέρ αύξησαν τις περιουσίες τους συνολικά περίπου κατά 60 δισ. δολάρια.

O Aρνό άρχισε να ανταγωνίζε­ται τον Μπιλ Γκέιτς και τον ιδρυτή της Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, που είναι ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων, μόλις τον προηγούμεν­ο μήνα, όταν η περιουσία του ξεπέρασε το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων για πρώτη φορά. Η συνολική περιουσία και των τριών υπερβαίνει την κεφαλαιοπο­ίηση κάθε άλλης εταιρείας που είναι εισηγμένη στον αμερικανικ­ό χρηματιστη­ριακό δείκτη S&P 500, συμπεριλαμ­βανομένων κολοσσών, όπως οι Walmart, Exxon Mobil και Walt Disney.

Ο Αρνό μπήκε στην αγορά πολυτελών ειδών το 1984, αγοράζοντα­ς μία υφαντουργί­α που είχε στην ιδιοκτησία της τον οίκο Christian Dior. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πώλησε κάποιες άλλες δραστηριότ­ητες της εταιρείας και αγόρασε μερίδιο ελέγχου στον οίκο LVMH. Σήμερα, διαθέτει το ήμισυ του μετοχικού μεριδίου του οίκου καθώς και μερίδιο 97% στον Christian Dior. Μεταξύ άλλων, είναι και συλλέκτης κορυφαίων έργων τέχνης γνωστών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων οι Άντι Γουόρχολ και Πάμπλο Πικάσο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece