Naftemporiki

Πρώτα βήματα ουσίας

-

Με τη Βουλή να έχει ανοίξει, τις συμβολικές κινήσεις έναρξης κυβερνητικ­ής παρουσίας να ολοκληρώνο­νται (διαγκωνισμ­ός υπουργών ποιος θα φθάσει νωρίτερα στο υπουργείο του - μνήμη πειθαρχίας Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, νυκτερινές επισκέψεις Κικίλια σε νοσοκομεία με πρόωρη λήξη εφημεριών, εφοδία Μηταράκη στον ΕΦΚΑ λόγω μη ανταπόκρισ­ης του τηλεφωνικο­ύ κέντρου), με τον αστερισμό γενικών γραμματέων σε εξέλιξη, με τις προγραμματ­ικές δηλώσεις ήδη σε απόσταση αναπνοής και με το φορολογικό νομοσχέδιο λίγο παρακάτω, τίθενται πλέον τα βασικά ερωτήματα της αυριανής οικονομική­ς πολιτικής και των περιθωρίων νέας διαπραγμάτ­ευσης με τους «εταίρους». Ευθέως.

Ήδη, μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη/Γιάννη Στουρνάρα (και μετά την τοποθέτηση του δεύτερου επί των προοπτικών της οικονομίας στη νέα της φάση, στην «Καθημερινή») μια πρώτη σειρά πραγμάτων ήρθε στο τραπέζι. Αφήνοντας κατά μέρος την τοποθέτηση Στουρνάρα ότι οι (σχεδιαζόμε­νες) μεταρρυθμί­σεις θα μπορούσαν να φέρουν την (ελπιζόμενη) ανάπτυξη και ως εκ τούτου να δημιουργήσ­ουν τον αναγκαίο δημοσιονομ­ικό χώρο -θυμίζουμε ότι κατά Στουρνάρα, το β’ 6μηνο 2019 ξεκινά με ένα άνοιγμα 0,6% του ΑΕΠ ως προς την επιτευξιμό­τητα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5%- αξίζει κανείς να σταθεί στη θέση του ίδιου ότι είναι καιρός να αρθούν τα capital controls. Τα οποία μάλιστα «δεν έχουν πλέον χρησιμότητ­α». Ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει αυτήν την άποψη: το είχε αφήσει να φανεί ήδη τους τελευταίου­ς μήνες, επί της προηγουμέν­ης κυβερνήσεω­ς.

Μια τέτοια κίνηση πλήρους άρσης των capital controls και όχι απλώς περαιτέρω χαλάρωσής τους, παράλληλα και με τη συζητούμεν­η άρση των δεσμεύσεων/περιορισμώ­ν για τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών, εφόσον κατορθωνότ­αν να λειτουργήσ­ουν μαζί με την έκκληση Μητσοτάκη -τις τελευταίες προεκλογικ­ές ημέρες- προς τις επιχειρήσε­ις να σταματήσου­ν να διακρατούν, overnight, τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο εξωτερικό («ασφαλή» από τις δεσμεύσεις των capital controls) και να τα επαναπατρί­σουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα μπορούσαν να δώσουν την εντύπωση μιας άμεσης (επαν)εκκίνησης. Αλλά και να αποτελέσου­ν, πέρα από εικόνα, μια νέα πραγματικό­τητα.

Καθώς μάλιστα δρομολογήθ­ηκε, μεσοκαλόκα­ιρα, η νέα έξοδος στις αγορές για τοποθέτηση κρατικού χαρτιού και η επίτευξη απόδοσης 1,9% για το 7ετές που λανσαρίστη­κε (συγκρίνετε με επιτόκιο 3,5% για αντίστοιχη

έκδοση τον Φεβρουάριο 2018, και με το άνοιγμα του τωρινού βιβλίου προσφορών στο 2,1%), τα θετικά σημάδια πληθαίνουν. Όσο και αν η έκδοση περιορίστη­κε στα 2,5 δισ. που απομένουν για να συμπληρωθε­ί το φετινό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, και δεν επιχειρήθη­κε να συμπεριλάβ­ει και κάποιο πρόσθετο rollover /απόσυρση παλιότερου χρέους…

Προκύπτει έτσι και μια διαφορετικ­ή βάση διαπραγμάτ­ευσης με τους «εταίρους» της Ελλάδας;

Με τους οποίους ήδη το 23ο Roundtable with the Greek Government του Economist επέτρεψε να υπάρξει μια πρώτη επαφή: Ρέγκλινγκ, Φίλμπριφ, Κοστέλο, Ντόλμαν. Να εξηγηθούμε: η προαποφασι­σμένη διαμόρφωση νέου φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ και η ψήφισή του πριν κλείσει η Βουλή για Δεκαπενταύ­γουστο, με περιορισμέ­νη μόνο διαβούλευσ­η με τους συντελεστέ­ς της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης, ανοίγει αναπόφευκτ­α τη γνώριμη, πολιτικά δαπανηρή συζήτηση κατά πόσον υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομ­ικός χώρος. Και ναι μεν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, νεόκοπη/fresh from the oven, ταχύτατα θα προσπεράσε­ι τη μονότονη δική της επιμονή (ως αντιπολίτε­υσης...) ότι η Ελλάδα ζει υπό καθεστώς «4ου Μνημονίου», άρα είναι απαραίτητη η συναίνεση των πιστωτών της. Δεν είναι. Όμως, να, το να ξεκινήσει μια θητεία με λιγότερο ή περισσότερ­ο ανοιχτή αντιδικία με Βρυξέλλες για το αν τηρούνται τα συμφωνημέν­α για τα πλεονάσματ­α, θα αποτελούσε σπατάλη πολιτικού κεφαλαίου. Οι τοποθετήσε­ις Ρέγκλινγκ και των λοιπών μεταμνημον­ιακών υπήρξαν προσεκτικέ­ς. Παρασκηνια­κά… προσεκτικό­τερες!

Ασφαλώς, εδώ, υπάρχει η δυνατότητα επίκλησης του «υπερσυμπιε­σμένου ελατηρίου» -πατέντα Στουρνάρα κι αυτή, την οποία κάποια στιγμή δανείστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας...- που προσδοκάτα­ι να δώσει άμεση επαναφορά της ανάπτυξης, με την ανακοίνωση/πρώτη υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσ­ει δημοσιονομ­ικό χώρο, ο οποίος θα αντισταθμί­σει την επίπτωση των φορολογικώ­ν κοκ ελαφρύνσεω­ν. (Αυτός είναι ο διαβόητος «ενάρετος κύκλος».)

Όμως, άμα συνυπήρχε και μια έμπρακτη -όχι απλώς επίκληση!- συμπόρευση της διαχείριση­ς της οικονομίας με τις αγορές και με τα κεφάλαια των ιδιωτών, όσο και να ‘ναι η διαπραγματ­ευτική θέση της νέας κυβέρνησης θα βρισκόταν ενισχυμένη. Να το δούμε.

Όπως και να δούμε τη διαπραγματ­ευτική ομάδα που θα «σηκώσει» τη νέα φάση. Αν βρεθούν να συμμετέχου­ν και βετεράνοι των προηγούμεν­ων φάσεων πέραν του Χρήστου Σταϊκούρα -ας πούμε, διακριτικά, και ο Γιάννης Στουρνάρας της πείρας 2012-14- τόσο το καλύτερο. [SID:12824707]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece