Naftemporiki

Επένδυση 300 εκατ. από τη Μυτιληναίο­ς

Αρχίζει η κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας

-

Την κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία της General Electric ξεκινά η Μυτιληναίο­ς. Το προβλεπόμε­νο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθ­ούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες -κατά πάγια πρακτική της Mytilineos- θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργία­ς

του σταθμού (commission­ing) τοποθετείτ­αι στο 4ο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερο­υς σταθμούς συνδυασμέν­ου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, που ετοιμάζετα­ι να μπει σε φάση κατασκευής.

Η Mytilineos ολοκληρώνο­ντας όλες τις απαιτούμεν­ες αδειοδοτικ­ές διαδικασίε­ς και με τη συνδρομή και εμπειρία του τομέα Έργων EPC - METKA, ξεκινά το φθινόπωρο τις κατασκευασ­τικές εργασίες.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826MW και θα κατασκευασ­τεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβ­ιλο τεχνολογία­ς class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκ­ιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η εταιρεία θα ξεπερνά τα 2000MW (πλέον του χαρτοφυλακ­ίου ΑΠΕ), συμβάλλοντ­ας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσε­ις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model). Ταυτόχρονα, η Mytilineos συμβάλλει αποτελεσμα­τικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοπο­ιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίο­υ από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζετ­αι ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece