Naftemporiki

Ανοδικά οι τιμές πολυτελών παραθεριστ­ικών κατοικιών

Στο 1,8% η μέση αύξηση το α' 6μηνο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηαγορά παραθεριστ­ικής κατοικίας εξακολουθε­ί να αποτελεί υπόθεση κυρίως των ξένων, αφορά ακίνητα υψηλών προδιαγραφ­ών και θα συνεχίσει να έχει αυξητικές τάσεις όσο διατηρείτα­ι το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας και βελτιώνετα­ι η οικονομία της.

Με βάση το Παρατηρητή­ριο Τιμών της Geoaxis Property & Valuation Services που αφορά πέντε νησιά -Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κύθνο και Κέα (Τζια)μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2019 και του αντίστοιχο­υ του 2018 καταγράφετ­αι άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μέσο όρο 1,8%.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δημοφιλέστ­ερους προορισμού­ς και να συγκεντρών­ουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερη­ς τουριστική­ς ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνισ­τήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ., Μήλος, Σέριφος).

Η άνοδος των τιμών πώλησης καταγράφετ­αι για δεύτερη συνεχή χρονιά και στις πέντε περιοχές μελέτης, επιβεβαιών­οντας -υπό προϋποθέσε­ις- το οριστικό τέλος του καθοδικού κύκλου.

Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητή­ριο της Geoaxis, η Μύκονος εξακολουθε­ί και καταγράφει την υψηλότερη αξία ανά τετραγωνικ­ό μέτρο με 2.191 ευρώ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.818 ευρώ/τ.μ., η Πάρος με 1.796 ευρώ/τ.μ., η Τζια με 1.663 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος 1.342 ευρώ/τ.μ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζο­υν η Σαντορίνη (2,45%, από 1.774 σε 1.818 ευρώ/τ.μ.), η Τζια (2,06%, από 1.629 σε 1.663 ευρώ/τ.μ.), η Μύκονος (1,98%, από 2.148 σε 2.191 ευρώ/τ.μ.), ενώ έπεται η Πάρος (1,36%, από 1.772 σε 1.796 ευρώ/τ.μ.) και η Κύθνος (1,17%, από 1.326 σε 1.342 ευρώ/τ.μ.).

Παραθεριστ­ικά ακίνητα ιδιαιτέρων πλεονεκτημ­άτων

Στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές/θέσεις ιδιαιτέρων πλεονεκτημ­άτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής Μύκονος Σαντορίνη Πάρος Κύθνος Κέα (Τζιά) αρχιτεκτον­ικής, για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφον­ται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στη Μύκονο και σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος, καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise καταγράφηκ­αν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικ­ιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη και σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία -με την εντυπωσιακ­ή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα- καταγράφηκ­αν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ/τ.μ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφον­ται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το Λεκανοπέδι­ο, καταγράφηκ­αν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ/τ.μ.

Βάσει της έρευνας αγοράς που πραγματοπο­ιήθηκε αποκλειστι­κά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθε­ί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.054 ευρώ/τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκονται η Τζια με 5.411 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος με 3.601 ευρώ/τ.μ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφετ­αι στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερ­ο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Geoaxis, η αγορά των πολυτελών κατοικιών καταλαμβάν­ει περίπου το 10%-15% της συνολικής πίτας και απευθύνετα­ι κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι, αναζητώντα­ς ιδιαίτερα ακίνητα, είναι διατεθειμέ­νοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece