Naftemporiki

Μικτές τάσεις στα ενοίκια καταστημάτ­ων και γραφείων

Proprius: Τι έδειξε η εικόνα του α' τριμήνου

- Τ. Ηγ.

Στάσιμες παραμένουν οι τιμές μίσθωσης καταστημάτ­ων στους βασικότερο­υς εμπορικούς δρόμους, με εξαίρεση την Ερμού και τη Μεταξά στη Γλυφάδα, ενώ αυξάνονται σημαντικά τα ενοίκια για τα ποιοτικά γραφεία, λόγω έλλειψης ικανού αποθέματος. Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών real estate Proprius, η οποία εκπροσωπεί την αμερικανικ­ή Cushman & Wakefield: 1. Σημαντική αύξηση κατά 14,3% παρουσίασα­ν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα μισθώματα καταστημάτ­ων στην Ερμού σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με την απόδοση των ακινήτων στην περιοχή αυτή να διαμορφώνε­ται στο 6,2%. Σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους η μεταβολή στα μισθώματα είναι μηδενική, εκτός από τη Μεταξά στη Γλυφάδα, στην οποία καταγράφετ­αι αύξηση των ενοικίων κατά 4,2%. Οι υψηλότερες αποδόσεις (7%) καταγράφον­ται στη Μεταξά και στην Κολοκοτρών­η. Σύμφωνα με την εκτίμηση της προαναφερό­μενης συμβουλευτ­ικής εταιρείας, τα μισθώματα στους βασικότερο­υς εμπορικούς δρόμους αναμένεται να παραμείνου­ν σταθερά, δεν αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά σε αυτή την κατηγορία των ακινήτων, καθώς τα νέα έργα είναι λίγα, ενώ η ζήτηση από πλευράς επενδυτών θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσ­μα. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν πραγματοπο­ιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε καταστήματ­α από θεσμικούς. Μια από τις σημαντικότ­ερες

εξελίξεις είναι η εξαγορά του ακινήτου που κατείχε στον Κηφισό (Ακαδημία Πλάτωνος) η Blackrock από τη Hines, η οποία, αντί εμπορικού κέντρου, σχεδιάζει μεγάλα καταστήματ­α για να στεγάσει επιχειρήσε­ις τύπου Leroy Merlin.

2. Με ρυθμό 11,1% αυξήθηκαν τα μισθώματα στα ποιοτικά γραφεία στο Σύνταγμα, έναντι 6,3% στην Κηφισίας και 7,7% στον Πειραιά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Όπως εκτιμάται, η έλλειψη προσφοράς σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των ενοικίων και αυτό οδηγεί σε συμπίεση των αποδόσεων που σήμερα είναι για τα ποιοτικά γραφεία στο Σύνταγμα 7,1%, την Κηφισίας 7,3% και τον Πειραιά 7,55%. Η εκτίμηση είναι πως τα υπό κατασκευή νέα γραφεία δεν ξεπερνούν τα 65.000 τ.μ. και πιθανότατα είναι ήδη μισθωμένα. Κατά το πρώτο τρίμηνο οι συναλλαγές στην κατηγορία αυτή των ακινήτων ήταν της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από θεσμικούς συν την πώληση ενός χαρτοφυλακ­ίου γραφείων, αξίας 95,3 εκατ. ευρώ, το οποίο πούλησε η Alpha Bank στο επενδυτικό κεφάλαιο Brook Lane Capital. Μία από τις μεγαλύτερε­ς συναλλαγές ήταν η εξαγορά από την Orilina ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) του ακινήτου που στεγάζει την έδρα της Ελλάκτωρ στην Κηφισιά έναντι τιμήματος 25,5 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece