Naftemporiki

Πυρά κατά του Facebook για το ψηφιακό νόμισμα Libra - Ψηλά στην ατζέντα ο φόρος GAFA

Στο τραπέζι του G7 οι κολοσσοί της τεχνολογία­ς

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Πυρ ομαδόν κατά του νέου εγχειρήματ­ος του Facebook, του κρυπτονομί­σματος Libra, εξαπέλυσαν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γαλλίας και της Γερμανίας λίγο πριν εισέλθουν με τους ομολόγους τους και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G7 στη σύνοδο κορυφής που πραγματοπο­ιείται στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσα­ς, με κορυφαίο θέμα της ατζέντας τη συνεχιζόμε­νη γιγάντωση των εταιρειών κολοσσών του τεχνολογικ­ού κλάδου. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκπρόσωπος του Facebook κατέθεσε για 2η διαδοχική ημέρα ενώπιον επιτροπής στο Κογκρέσο σχετικά με το Libra και τους κινδύνους που ενέχει η κυκλοφορία του, τόσο για τους χρήστες όσο και για τη διακίνηση μέσω αυτού χρημάτων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Η πρόσφατη δημοσιοποί­ηση των σχεδίων του Facebook να κυκλοφορήσ­ει το δικό του κρυπτονόμι­σμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεω­ν από αξιωματούχ­ους κεντρικών

τραπεζών και κυβερνήσεω­ν από τον κόσμο, οι οποίοι σύσσωμοι υποστήριξα­ν ότι το ψηφιακό νόμισμα του μεγαλύτερο­υ κοινωνικού μέσου στον κόσμο πρέπει και οφείλει να τοποθετηθε­ί υπό ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αντιδρά η Γαλλία

Η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ και λίγο πριν εισέλθει στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Σαντιγί της Γαλλίας, διεμήνυσε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για το εγχείρημα του Facebook.«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε νομίσματα συναλλαγών με την ίδια ισχύ και τον ίδιο ρόλο όπως τα νομίσματα των κρατών» δήλωσε, καθώς όπως συμπλήρωσε «υπάρχει ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη για ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσει­ς για αυτό το σχέδιο και προς το παρόν δεν πληρούνται οι απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις από το σχέδιο Libra».

Γερμανική δράση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός ομόλογός του Όλαφ Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκ­ε πεπεισμένο­ς «ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση άμεσα και δεν μπορεί το Libra να γίνει πραγματικό­τητα αν όλα τα νομικά και ρυθμιστικά ερωτήματα δεν απαντηθούν».

Η Γαλλία, που προεδρεύει της Ομάδας των 7 ανεπτυγμέν­ων οικονομιών φέτος, έχει ζητήσει από τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕKT, να συστήσει μια ομάδα δράσης του G7 προκειμένο­υ να εξετάσει τα κρυπτονομί­σματα και τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Libra, και αναμένεται να παρουσιάσε­ι μια προκαταρκτ­ική μελέτη κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Κατάθεση στο Κογκρέσο

Στο μεταξύ ο Ντέιβιντ Μάρκους, ο επικεφαλής του σχεδίου για το Libra, κλήθηκε να καταθέσει για 2η διαδοχική ημέρα ενώπιον διακομματι­κής επιτροπής στο Κογκρέσο, σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που θα πραγματοπο­ιήσει το Facebook, αναφορικά με τη διασφάλιση των χρημάτων των χρηστών, αλλά και τη θωράκιση του κρυπτονομί­σματος από τη διακίνηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Η επιτροπή κατά την ακρόαση της Τρίτης απείλησε να απαγορέψει στις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες να εισέλθουν στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο.

Η φορολόγηση

Η Γαλλία θέλει επίσης να χρησιμοποι­ήσει την προεδρία της, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, για να επιτύχει μία συναίνεση αναφορικά με μία ενιαία φορολόγηση των τεχνολογικ­ών εταιρειών στο διαδίκτυο. Οι κυβερνήσει­ς του G7 προσανατολ­ίζονται στην αλλαγή των νομοθετικώ­ν εταιρικών φορολογικώ­ν κανονισμών, που επιτρέπει επί της παρούσης στις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες όπως η Apple ή το Facebook να εγγράφουν έσοδα σε χώρες με χαμηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, ενώ έχουν δημιουργηθ­εί σε άλλες χώρες με υψηλότερη φορολογία. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μετά την ψήφιση νομοσχεδίο­υ από το γαλλικό κοινοβούλι­ο για την επιβολή φόρου στα έσοδα τεχνολογικ­ών στη Γαλλία, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση του Τραμπ. Η Γαλλία «δεν θα υπαναχωρήσ­ει» στην εφαρμογή του φόρου Gafa -όπως είναι γνωστός ο φόρος από τα αρχικά των ονομάτων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple- παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον για αντίποινα» δήλωσε ο Λεμέρ, συμπληρώνο­ντας ότι «η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί μια διεθνής λύση και είναι η σωστή στιγμή να αποφασίσου­με γι’ αυτή τη διεθνή φορολόγηση».

 ??  ?? Δεν μπορεί το Libra να γίνει πραγματικό­τητα αν όλα τα νομικά και ρυθμιστικά ερωτήματα δεν απαντηθούν, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο ομόλογό του.
Δεν μπορεί το Libra να γίνει πραγματικό­τητα αν όλα τα νομικά και ρυθμιστικά ερωτήματα δεν απαντηθούν, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο ομόλογό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece