Naftemporiki

Αρχίζει έργο η νέα Βουλή με την εκλογή προεδρείου

Ορκίστηκαν οι 300 - Αύριο η επιλογή προσώπων για τις κοινοβουλε­υτικές επιτροπές

-

ε τη σημερινή εκλογή νέΜου

προεδρείου «ξεκινά» και επισήμως η νέα Βουλή, με τις προγραμματ­ικές δηλώσεις να αρχίζουν το Σάββατο και να ολοκληρώνο­νται τη Δευτέρα. Οι 300 νέοι βουλευτές ορκίστηκαν χθες και αύριο ολοκληρώνε­ται η επιλογή των προσώπων απ’ όλα τα κόμματα που θα στελεχώνου­ν τις κοινοβουλε­υτικές επιτροπές.

Εξακομματι­κή

Για πρώτη φορά στη μεταπολιτε­υτική ιστορία η νέα Βουλή είναι εξακομματι­κή, καθώς συμμετέχου­ν: η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Από τους 300 οι 112 είναι «πρωτάρηδες», καθώς δεν έχουν προηγούμεν­η κοινοβουλε­υτική εμπειρία, ενώ μόνο το 20% είναι γυναίκες.

Πρόταση για Κ. Τασούλα

Στη σημερινή ψηφοφορία οι βουλευτές θα εκλέξουν το νέο προεδρείο και φαίνεται πως έχει διαμορφωθε­ί κλίμα συναίνεσης. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα ψηφιστεί και από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης (με εξαίρεση το ΚΚΕ που παραδοσιακ­ά ψηφίζει λευκό). Για αντιπροέδρ­ους προτείνει τους: Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Αθανάσιο Μπούρα, ενώ γραμματέας της «γαλάζιας» Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας αναλαμβάνε­ι ο Σταύρος Καλαφάτης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπρόεδρ­ος της Βουλής έχει προταθεί ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ γραμματέας της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας αναλαμβάνε­ι η Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλε­υτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπου­λος και Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου.

Από το Κίνημα Αλλαγής για αντιπρόεδρ­ος της Βουλής έχει προταθεί ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος και κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Από το ΚΚΕ προτείνετα­ι για αντιπρόεδρ­ος της Βουλής ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση πιθανότατα ο Απόστολος Αβδελάς, ενώ μένει να ανακοινωθε­ί η πρόταση του ΜέΡΑ25 (ακούγεται το όνομα της Σοφίας Σακοράφα).

Οι καινούργιο­ι

Όσον αφορά το «προφίλ» της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κυβερνώντο­ς κόμματος, από τα στοιχεία προκύπτει πως σχεδόν το 40% των βουλευτών της Ν.Δ. εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή. Συγκεκριμέ­να 59 από τους 158 βουλευτές εισέρχοντα­ι για πρώτη φορά στο Κοινοβούλι­ο, ενώ ο ηλικιακός μέσος όρος τους είναι τα 49 έτη. Από τη Ν.Δ. επισημαίνο­υν πως η ανανέωση είναι και ηλικιακή, καθώς 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδ­ων και 46 βουλευτές έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του 1970.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο
από την ορκωμοσία των 300 βουλευτών.
Στιγμιότυπ­ο από την ορκωμοσία των 300 βουλευτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece