Naftemporiki

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητ­ας στην Αν. Μεσόγειο

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Πομπέο - Δένδια με έμφαση στην τουρκική προκλητικό­τητα

-

ΗΕλλάδα είναι πυλώνας σταθερότητ­ας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Προσβλέπου­με στη συνέχιση της συνεργασία­ς μας για την προαγωγή της σταθερότητ­ας και της ευημερίας στην περιοχή, σημείωσε ο κ. Πομπέο σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοπο­ιηθεί ο δεύτερος «Στρατηγικό­ς Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ», ένα ενδεχόμενο που, όπως είπε, η αμερικανικ­ή πλευρά το βλέπει πολύ θετικά και είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

«Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες συναντήσει­ς μου ως υπουργός Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με

τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμ­ε και να επεκτείνου­με αυτή τη σχέση. Μιλήσαμε για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της τουρκικής στάσης έναντι των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνί­ας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτ­ε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ή σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά» σημείωσε.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν μια ξεκάθαρη στάση, που θα εκφράζει με καθαρό τρόπο τη στήριξη απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής στάσης.

Τέλος, αναφορικά με τις ενεργειακέ­ς εξελίξεις και τα διάφορα πολυμερή σχήματα περιφερεια­κής συνεργασία­ς που αναπτύσσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασία­ς με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής της σχέσης, όπως και στα θέματα της συνεργασία­ς με την Αίγυπτο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece