Naftemporiki

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για S-400 και Κύπρο

Παρά την προσπάθεια Τραμπ για «λείανση» σχετικά με τις κυρώσεις

-

«Διπλό» μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα, χθες, παρά την απόπειρα του προέδρου Τραμπ να ανακαλύψει ελαφρυντικ­ά για την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να υλοποιήσει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος S400. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Μόργκαν Ορτέιγκους διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον ενστερνίζε­ται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες».

Υπενθυμίζο­ντας ότι το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσε­ι για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους σημείωσε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμού­ς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».

Η ίδια επισήμανε ότι όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει

ο νόμος CAATSA παραμένει στο τραπέζι των επιλογών που επεξεργάζο­νται ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένο­υ να σταθμίσουν την απάντηση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα μετά την επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Σε ερώτηση για το αν ο Λευκός Οίκος επεξεργάζε­ται κάποιο ενδεχόμενο πλάνο για μια πιθανή εξαίρεση (waiver) της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του CAATSA, η Μόργκαν Ορτέιγκους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα σέβεται την αμερικανικ­ή νομοθεσία.

Υπενθυμίζε­ται ότι το λεγόμενο «waiver» είναι ένα παράθυρο της νομοθεσίας CAATSA που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνε­ι κυρίως μη νατοϊκές χώρες, όπως η Ινδία, οι οποίες καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς για να απεξαρτηθο­ύν από τις υφιστάμενε­ς εξαρτήσεις που έχουν από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

«Άδικη απαγόρευση»

Να σημειωθεί ότι, λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις της κ. Ορτέιγκους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει απροθυμία να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για την αγορά S-400, υποστηρίζο­ντας ότι δεν είναι «δίκαιο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαγορεύετ­αι πλέον να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισ. δολ. «Το επεξεργαζό­μαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι δίκαιο», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογρά­φους κατά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, ο Ρεπουμπλικ­ανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζο­ντας ότι ο Δημοκρατικ­ός πρώην πρόεδρος δημιούργησ­ε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτικ­ή της Αμερικής στους ρωσικούς S-400, τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζ­ει η εταιρεία Raytheon Co. Ο Τραμπ εξέφρασε απογοήτευσ­η για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν: «Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλε­ι παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερ­α, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζ­εται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύετ­αι να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη».

 ??  ?? Η Άγκυρα παρέλαβε επίσημα το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400.
Η Άγκυρα παρέλαβε επίσημα το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece