Naftemporiki

Τo Ιράν διαψεύδει πρόοδο με τις ΗΠΑ στα βαλλιστικά

Διαπραγμάτ­ευση για τους πυραύλους αν αρθούν οι κυρώσεις

-

Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι διατεθειμέ­νο να διαπραγματ­ευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα, διαψεύδοντ­ας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αλλά και τη δήλωση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαφωνίες της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμο να επαναδιαπρ­αγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα στη διάρκεια συνεδρίαση­ς του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Τραμπ δήλωσε: «Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

Ο Πομπέο εμφανίστηκ­ε να αντιδρά σε σχόλιο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, αν η Ουάσιγκτον σταματήσει να εξοπλίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που οι ΗΠΑ είναι μάλλον

απίθανο να κάνουν.

Η εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε την άμεση διάψευση του εκπροσώπου της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ, ο οποίος ανήρτησε στο Twitter: «Οι πύραυλοι του Ιράν… δεν είναι σε καμία περίπτωση και υπό κανέναν όρο ζήτημα διαπραγμάτ­ευσης με κανέναν και καμία χώρα, τελεία».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφού ο ανώτατος πνευματικό­ς ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ύψωσε ακόμη περισσότερ­ο τους τόνους της αντιπαράθε­σης με τις ΗΠΑ προειδοποι­ώντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να αποχωρεί από δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη σύλληψη στο Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ.

Μετά τις προειδοποι­ήσεις του Χαμενεΐ, ο Τραμπ υιοθέτησε πιο συμφιλιωτι­κό τόνο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν το Ιράν. «Θα είμαστε καλοί μαζί τους και θα συνεργαστο­ύμε μαζί τους. Θα τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα. Δεν επιζητούμε, παρεμπιπτό­ντως, αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο. «Επίσης δεν μπορούν να κάνουν δοκιμές βαλλιστικώ­ν πυραύλων», τόνισε.

Ο Πομπέο δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το Ιράν «για πρώτη φορά» άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να διαπραγματ­ευθεί το πρόγραμμά του βαλλιστικώ­ν πυραύλων, υπονοώντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομική­ς πίεσης που ασκούν στη χώρα οι ΗΠΑ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι μόλις η κυβέρνηση Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, «το περιθώριο διαπραγματ­εύσεων θα είναι ορθάνοικτο».

Όταν ρωτήθηκε αν στις διαπραγματ­εύσεις μπορεί να περιληφθεί το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ζαρίφ απάντησε: «Αν θέλουν να συζητήσουν για τους πυραύλους μας πρέπει πρώτα να σταματήσου­ν να πωλούν αυτά τα όπλα, περιλαμβαν­ομένων πυραύλων, στην περιοχή μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece