Naftemporiki

Τουρκικές πιέσεις στο Κόσοβο

Για τη δράση των υποστηρικτ­ών του Γκιουλέν

-

Ηπιέσεις

Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί

στην Πρίστινα για «να πάψει να ανέχεται τη δράση των υποστηρικτ­ών του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Κόσοβο». Με αφορμή την Τρίτη επέτειο από την απόπειρα στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, οι τουρκικές αρχές προειδοποι­ούν «για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμε­νη δράση των γκιουλενισ­τών στο Κόσοβο».

Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τσάρι Σάκαρ, κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου να αποτρέψει την εξάπλωση της δράσης του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. «Σας καλούμε να μην επιτρέψετε η τρομοκρατι­κή αυτή οργάνωση, η οποία δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από την ISIL (σ.σ.: Ισλαμικό Κράτος), να μετατρέψει τη νεολαία σε εχθρούς της χώρας. Να μην επιτρέψετε να επαναλάβει και στο Κόσοβο ό,τι έκανε στην Τουρκία» ανέφερε ο Τούρκος πρεσβευτής σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στην Πρίστινα, για τα τρία χρόνια από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α.

Συλλήψεις εκπαιδευτι­κών

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Μάρτιο του 2018 συνελήφθησ­αν στην Πρίστινα έξι καθηγητές των εκπαιδευτη­ρίων Mehmet Akif και παραδόθηκα­ν σε πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι με ιδιωτική πτήση τους μετέφεραν στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκ­αν. Η σύλληψη τους είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Κοσόβου - Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργ­ός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι μίλησε για απαγωγή, απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών και καθαίρεσε τον διοικητή της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριώ­ν. Η κίνηση αυτή εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε προεκλογικ­ή του ομιλία χαρακτήρισ­ε «τιποτένιο» τον πρωθυπουργ­ό του Κοσόβου.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την κυβέρνηση Χαραντινάι δεν έχουν ακόμη αποκαταστα­θεί, με δεδομένο ότι η Τουρκία ισχυρίζετα­ι ότι στο Κόσοβο συνεχίζουν να λειτουργού­ν σχολεία τα οποία ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece