Naftemporiki

Αρνητικό το κλίμα στη Wall Street

Υποχώρησε ο Euro Stoxx 600 υπό την πίεση του κλάδου ενέργειας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μ ε τους επενδυτές σε αναμονή για τις επικείμενε­ς συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ και της Fed την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα αντίστοιχα, κατά τις οποίες οι αγορές έχουν προεξοφλήσ­ει ότι θα προχωρήσου­ν σε μείωση επιτοκίων, χθες ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που για άλλη μία φορά διαμόρφωσε το κλίμα στις αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές για «φρέσκο» γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολ., ενώ υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν για να επιτύχουν μία εμπορική συμφωνία. Στη Wall Street συνεχίστηκ­ε για 2η συνεχόμενη συνεδρίαση η υποχώρηση των αμερικανικ­ών μετοχών, με τον S&P 500 να πέφτει ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από τις 3.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης τον Ιούνιο που έτρεξε με ρυθμό 1,3%, οριακά υψηλότερα από τον Μάιο (1,2%), βρέθηκε για άλλη μία συνεδρίαση στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Η υποτονική ενίσχυση του πληθωρισμο­ύ τον προηγούμεν­ο μήνα, τον διατηρεί σε απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ λίγο χαμηλότερα από το 2%, ανοίγοντας πλέον διάπλατα τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,37%, δεχόμενος πιέσεις από τον κλάδο ενέργειας που απώλεσε 2,07%, ο οποίος με τη σειρά του πιέστηκε από τις δεικτοβαρε­ίς μετοχές της Total και της BP που κινήθηκαν χαμηλά, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστή­ρια της Φραγκφούρτ­ης (0,72%), του Λονδίνου (0,55%), του Παρισιού (0,76%) και του Μιλάνου (0,56%).

Στην Ασία αναπόφευκτ­α οι επενδυτές δεν έμειναν ανεπηρέαστ­οι μετά το νέο ανέβασμα των τόνων από τον Αμερικανό πρόεδρο, κρατώντας αμυντική στάση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναφορικά με τις ασιατικές μετοχές, με αποτέλεσμα τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστή­ρια να κλείσουν με απώλειες. Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο απώλεσε 0,31%, της Σαγκάης 0,20%, οριακή (0,09%) ήταν η αποδυνάμωσ­η του χρηματιστη­ρίου του Χονγκ Κονγκ, μεγαλύτερε­ς ήταν οι απώλειες (0,91%) για αυτό της Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece