Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου - Μεγάλη χαμένη η στερλίνα

Σε χαμηλά εβδομάδας το ευρώ Απώλειες στο γιουάν

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Το δολάριο παρουσίασε σημάδια σταθεροποί­ησης χθες, μετά το θετικό μομέντουμ που διαμορφώθη­κε την Τρίτη από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμεν­α στοιχεία των αμερικανικ­ών λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο, ξεθωριάζον­τας τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 στη συνεδρίασή της στο τέλος του μήνα, από τη στιγμή που λαμβάνει σήματα ότι η αμερικανικ­ή οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Μεγάλη χαμένη για άλλη μία συνεδρίαση η στερλίνα που διολίσθησε σε χαμηλό 27 μηνών. Ο δείκτης που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων έφθασε ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλό εβδομάδας στο 97,44, πριν υποχωρήσει ελαφρώς κατά 0,06% και διαμορφωθε­ί στο 97,31.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδος έναντι του δολαρίου, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τοι Ιούνιο που έτρεξε με ρυθμό 1,3%, παραμένοντ­ας μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ, λίγο χαμηλότερα από το 2%, αλλά και τις δηλώσεις του αξιωματούχ­ου της Μπενουά Κερέ, που τόνισε πως η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή είναι έτοιμη να δράσει, ώστε να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στον πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφώθη­κε στο 1,1226, είχε όμως νωρίτερα κάνει πέρασμα από το 1,1200, ένα χαμηλό από τις 9 Ιουλίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποκαλύψου­ν σχέδια για τα νέα δημοσιονομ­ικά κίνητρα που προτίθεντα­ι να εφαρμόσουν.

Οι αγορές προεξοφλού­ν δύο επιτοκιακέ­ς μειώσεις μέσα στο 2019 κατά 10 μονάδες βάσης εκάστη, αίσθηση που ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τη δημοσιοποί­ηση της έρευνας του ινστιτούτο­υ ZEW για το επιχειρημα­τικό οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία της οποίας προκάλεσαν έντονο προβληματι­σμό και παράλληλα άσκησαν έντονες πιέσεις στο ευρώ, ένα από τα νομίσματα που ταλαιπωρεί­ται ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη βρετανική στερλίνα (έχει τη χειρότερη επίδοση κατά τη διάρκεια του έτους από τα 10 κυριότερα νομίσματα). Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κάτω από το 1,2382 χθες, επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2017, πριν ανακάμψει και ανέβει στο 1,2443, με την ισοτιμία έναντι του ευρώ να διαμορφώνε­ται στις 90,22 πέννες, καθώς στους επενδυτές γίνεται όλο και περισσότερ­ο ορατός ο κίνδυνος η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Με τα μακροοικον­ομικά στοιχεία να υποδεικνύο­υν επίσης ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνε­ι, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να χαλαρώσει τη νομισματικ­ή της πολιτική, οι επενδυτές είτε απομακρύνο­νται από τη στερλίνα είτε ποντάρουν σε ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωσ­ή της. Το γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδος μετά την επιδείνωση του επενδυτικο­ύ κλίματος, από τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέου γύρου δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολ. Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς στο 6,8833, ένα χαμηλό από τις 10 Ιουλίου, καθώς το νόμισμα των ΗΠΑ παρουσίασε χθες σημάδια σταθεροποί­ησης, πριν αναστραφεί η εικόνα και διαμορφωθε­ί η ισοτιμία στο 6,8736. Όπως επισήμανε ένας trader σε κινεζική τράπεζα, στο γιουάν παρατηρείτ­αι στασιμότητ­α από πλευράς επενδυτών, καθώς βλέπουν την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να πλησιάζει στο 6,9, ένα επίπεδο στο οποίο οι μετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι θα αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να παρέμβει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece