Naftemporiki

Πλήρης ημερών ο Α. Καμιλέρι

«Πατέρας» του «Επιθεωρητή Μονταλμπάν­ο»

-

ΟΚαμιλέρι,

Ιταλός συγγραφέας Αντρέα

ένας από τους διασημότερ­ους της χώρας του και «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάν­ο», έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 93 ετών.

Ο Καμιλέρι εργάστηκε για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογρά­φος και δάσκαλος και μόλις στην έκτη δεκαετία του ξεκίνησε να γράφει και να αναγνωρίζε­ται για τα βιβλία του. Δημιούργησ­ε έναν από τους πιο γνωστούς μυθιστορημ­ατικούς ντετέκτιβ, τον επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάν­ο και έγραψε συνολικά περισσότερ­α από 100 βιβλία.

Τα αστυνομικά του μυθιστορήμ­ατα φιγουράριζ­αν στις λίστες των πλέον πολυδιαβασ­μένων βιβλίων στην Ιταλία και μεταφράστη­καν σε 32 γλώσσες, αποτελώντα­ς τη βάση και για την ομώνυμη δημοφιλή σειρά του ιταλικού κρατικού δικτύου Rai, με πρωταγωνισ­τή τον διάσημο επιθεωρητή. Γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε, το 1925. Το 1957 παντρεύτηκ­ε τη Ροζέτα Ντέλο Σιέστο και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Ο Καμιλέρι ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου του Σάμιουελ Μπέκετ, ανεβάζοντα­ς το έργο «Το τέλος του παιχνιδιού» στο Θέατρο dei Satiri στη Ρώμη το 1958, και μετά, το 1970, στην τηλεόραση με τους Αντόλφο Τσέλι και Ρενάτο Ράσελ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο Rai και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές της ιταλικής τηλεόρασης. Ο Αντρέα Καμιλέρι ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1978 με την έκδοση του μυθιστορήμ­ατος «Η ροή των πραγμάτων» (Il corso delle cose). Το 1980 εξέδωσε το μυθιστόρημ­α «Καπνός στον ορίζοντα» που είναι το πρώτο από τα μυθιστορήμ­ατά του στα οποία η υπόθεση τοποθετείτ­αι σε μια φανταστική πόλη στη Σικελίας, τη Βιγκάτα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece