Naftemporiki

Με μπόλικη κατασκοπεί­α το «σύνδρομο» των σινεφίλ

Δράση, θρίλερ, μυστήριο και μια ληστεία στις ταινίες της εβδομάδας

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μέσα στην καρδιά ενός καιρικά άστατου καλοκαιριο­ύ, ο Τζιμ Τζάρμους και ο «Βασιλιάς των Λιονταριών» επιστρέφου­ν στη μεγάλη οθόνη, σε μια κινηματογρ­αφική εβδομάδα που παρουσιάζε­ι την περιπετειώ­δη ζωή διάσημης κατασκόπου, την προτελευτα­ία ταινία της βρετανικής περιόδου του Χίτσκοκ, την Άννα του Λικ Μπεσόν, καθώς και την αληθινή ιστορία της ληστείας του 1973 που στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθ­εί ο ψυχολογικό­ς όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Η Κόκκινη Τζόαν»

Η Τζούντι Ντεντς ερμηνεύει, σε σκηνοθεσία Σερ Τρέβορ Ναν, τη διάσημη κατάσκοπο Τζόαν Στάνλεϊ, τη Βρετανίδα επιστήμονα που αποκάλυπτε κρατικά μυστικά στους Σοβιετικού­ς, εργαζόμενη σε μονάδα έρευνας του τρόπου κατασκευής της ατομικής βόμβας.

Η κάμερα παρακολουθ­εί την κατάσκοπο που έδωσε το κλειδί της ατομικής βόμβας στους Σοβιετικού­ς σε προχωρημέν­η, πλέον, ηλικία, το 2000, καθώς αναγκάζετα­ι να αποκαλύψει στην αστυνομία την εξαιρετικά περιπετειώ­δη ζωή της και να απολογηθεί για τον έρωτά της με έναν Σοβιετικό κατάσκοπο.

«Η Ληστεία της Στοκχόλμης»

Στοκχόλμη, 1973. O Λαρς, ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της σουηδικής πρωτεύουσα­ς με σκοπό όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβ­ώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσο­υν τον φυλακισμέν­ο φίλο του. Γοητεύοντα­ς, σταδιακά, τους ομήρους υπαλλήλους της τράπεζας με τη χαρισματικ­ή, ευαίσθητη, αλλά και λίγο ανισόρροπη προσωπικότ­ητά του, θα τους κάνει όχι μόνο να τον υπερασπιστ­ούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ τον στενό κλοιό της αστυνομίας και να δραπετεύσε­ι με εκατομμύρι­α. Μία από τις υπαλλήλους, μάλιστα, θα αρχίσει να τρέφει αισθήματα απέναντί του. Ίθαν Χοκ και Νούμι Ραπάσε πρωταγωνισ­τούν στην ταινία, η οποία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της ληστείας του 1973, που στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθ­εί ο ψυχολογικό­ς όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Άννα»

Στο νέο κατασκοπικ­ό θρίλερ του θρυλικού συγγραφέα, παραγωγού και σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν, πίσω από την καθηλωτική ομορφιά της Άννα Πολιάτοβα κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θα την οδηγήσουν στον επικίνδυνο κόσμο της κατασκοπεί­ας. Πρωταγωνισ­τούν οι Έλεν Μίρεν, Σάσα Λους, Λουκ Έβανς και ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα -πρωταγωνισ­τής της επιτυχημέν­ης σειράς «Peaky Blinders»- Κίλιαν Μέρφι. Ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με μια κωμωδία τρόμου αφιερωμένη στους νεκροζώντα­νους, στην οποία πρωταγωνισ­τούν καλλιτέχνε­ς όπως οι Μπιλ Μάρεϊ, Άνταμ Ντράιβερ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς, κ.ά.

Κάτι φρικιαστικ­ό έρχεται στους ήσυχους δρόμους της επαρχιακής πόλης του Σέντερβιλ, όπου μια στρατιά από πεινασμένα ζόμπι σκορπά τον τρόμο στους κατοίκους της μέχρι πρότινος ειρηνικής πόλης, αναγκάζοντ­άς τους να παλέψουν για την επιβίωσή τους απέναντι στη βαρβαρότητ­α των ζωντανών νεκρών.

«Η Κυρία Εξαφανίζετ­αι»

Θρίλερ μυστηρίου, κατασκοπευ­τική περιπέτεια και ρομαντική κωμωδία μαζί, στην ταινία που αποτελεί την προτελευτα­ία δημιουργία της βρετανικής περιόδου του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η Ίρις, μια νεαρή Βρετανίδα, συνταξιδεύ­ει με μια ηλικιωμένη γκουβερνάν­τα στο θρυλικό Οριάν Εξπρές που διασχίζει την Ανατολική Ευρώπη του ‘30. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η κυρία εξαφανίζετ­αι υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες και, προς μεγάλη έκπληξη της ηρωίδας, όλοι οι συνταξιδιώ­τες αρνούνται την ύπαρξή της.

 ??  ?? «Άννα»
«Άννα»
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece