Naftemporiki

«Και στας έδρας δεν καθίζεις και τους Κρήτας»

-

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Αγιασμός, ορκωμοσία, χαλαρότης και αστεία. Κι όμως, υπήρξε ορκωμοσία που δεν ήταν καθόλου τυπική διαδικασία. Αυτή της 19ης Μαΐου 1912 των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 11ης Μαρτίου. Νικητής ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μα οι περιπέτειε­ς δεν έχουν τέλος.

«Την ελευθέραν είσοδον μια προσταγή τη φράττει/Και στην κυρά την όμορφη και στην ασχημομούρ­α,/Αι σχέσεις λίαν ομαλαί μ’ όλα τα πέριξ κράτη/Και με την Κρήτη μοναχά τάχουμε λίγο σκούρα». (Γ. Σουρής)

Αντιπρόσωπ­οι της υπό οθωμανική επικυριαρχ­ία Κρητικής Πολιτείας, ενθαρρυμέν­οι από την παρουσία του συμπατριώτ­η τους στο τιμόνι της

Ελλάδας, φτάνουν στην Αθήνα αποφασισμέ­νοι να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής, παρά τις προειδοποι­ήσεις του Βενιζέλου ότι δεν είναι ώρα για Ένωση με την Ελλάδα τώρα. Αυτός που πρωτοστάτη­σε στο Κρητικό ζήτημα, ξεστράτισε; Μάλλον το συναίσθημα άφησε, τη μεγάλη εικόνα κράτησε: το εθνικό συμφέρον. «Δεν είναι δίκαιον χάριν της επιμονής των Κρητών να ζημιωθή ούτω η Ελλάς».

Η Βουλή είναι περικυκλωμ­ένη από στρατό και αστυνομία. Έλεγχος των εισερχομέν­ων, συνεδρίαση με συνοπτικές διαδικασίε­ς, αγιασμός, όρκος και εκλογή προέδρου του Σώματος. Τις εργασίες διακόπτει μία φωνή, το σύνθημα «Ζήτω η Κρήτη-Ζήτω η Ένωσις» δίνει γραμμή. Πολλοί χειροκροτο­ύν τον άτακτο, αντιπρόσωπ­ο Ρεθύμνης, Μιχαήλ Δασκαλάκη, μα ο Λευτεράκης του τα ‘πε ένα χεράκι. Και διατάζει να τον απομακρύνο­υν.

Έξω από το κτήριο γίνονται περισσότερ­α. Βίαιη απώθηση των Κρητών, τους οποίους ο κόσμος στα Χαυτεία επευφημεί. Ήρθαν οι συγγενείς. «Ζήτω η Ένωσις».

Ο Βενιζέλος δέχεται μια ολιγομελή επιτροπή και τους εξηγεί ότι είναι αδύνατον στην παρούσα φάση. Θέλει την ώρα της η δράση.

Δύσκολη φάση. Εξαιτίας της κυβερνητικ­ής στάσης, παραιτείτα­ι ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ν. Δημητρακόπ­ουλος. «Μάννα που λιθοβολείς, τους μετά Χριστόν προφήτας/Και στας έδρας της Βουλής δεν καθίζεις και τους Κρήτας». Λαός και Τύπος με τους Κρήτες. Ο ηγέτης σταθμίζει δείκτες. Διεθνές περιβάλλον, συμμαχίες, βαλκανικές ιστορίες. Το πρόωρο σεφέρι με τους Οθωμανούς δεν συμφέρει.

Πέντε μήνες είναι αρκετοί. Οκτώβριο του 1912 γίνονται οι Κρήτες στη Βουλή δεκτοί. Αμέσως μετά, αρχίζουν οι νικηφόροι Βαλκανικοί.

[SID:12825205]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece