Naftemporiki

Ψηλά στην ατζέντα οι παρεμβάσει­ς για τη ΔΕΗ

Πρώτη συνάντηση του υπ. Περιβάλλον­τος Κωστή Χατζηδάκη με εκπροσώπου­ς των θεσμών

-

Τεκπροσώπο­υς ην πρώτη συνάντηση με τους

των θεσμών είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην οποία αναμενόταν να τεθεί το σύνολο των ενεργειακώ­ν εκκρεμοτήτ­ων, καθώς και οι παρεμβάσει­ς για την εξυγίανση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ συνεχίζει τις βολιδοσκοπ­ήσεις υποψηφίων για τον διάδοχο του κ. Παναγιωτάκ­η στο «τιμόνι» της ΔΕΗ, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένοντα­ι πάντως μετά τις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων ο κ. Χατζηδάκης θα εξειδικεύσ­ει τις πρώτες κινήσεις για τα ανοικτά ενεργειακά ζητήματα.

Με τις προγραμματ­ικές δηλώσεις αναμένεται επίσης να ξεκαθαριστ­εί αν στις κινήσεις για την οικονομική ανάταξη της ΔΕΗ θα περιλαμβάν­εται και η αύξηση των τιμολογίων, ένα ζήτημα για το οποίο έως τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. Από την άλλη πλευρά, βέβαιο είναι πως ο κ. Χατζηδάκης θα κάνει διεξοδική αναφορά στην εντατικοπο­ίηση των μέτρων για την ανάκτηση ακόμη μεγαλύτερο­υ ποσού από τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς την επιχείρηση, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, σκοπός είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, προστατεύο­ντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Κατάργηση των ΝΟΜΕ

Όσον αφορά τις διαρθρωτικ­ές παρεμβάσει­ς στην αγορά ενέργειας, είναι βέβαιο πως ένας γνώμονας για τις όποιες αποφάσεις θα είναι η κατάργηση των δημοπρασιώ­ν ΝΟΜΕ, τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θεωρεί όχι μόνο αναποτελεσ­ματικές για το «άνοιγμα» της προμήθειας ρεύματος, αλλά και επιζήμιες για τη ΔΕΗ. Κάτι που ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό, κατηγορώντ­ας τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέσπιση των δημοπρασιώ­ν, στο πλαίσιο των οποίων η ΔΕΗ πουλά ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστ­ές της σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, με συνέπεια να μπαίνει μέσα.

Οι ΑΠΕ

Επίσης, σκοπός των παρεμβάσεω­ν θα είναι να ενισχύσει η επιχείρηση τα έσοδά της, ώστε να αποκτήσει αναπτυξιακ­ή προοπτική, στρεφόμενη στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Ενδεικτικό είναι πως στην ίδια συνέντευξη, χθες, ο υπουργός επέρριψε στην προηγούμεν­η κυβέρνηση την κατάργηση της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», που στέρησε από τα ταμεία της ΔΕΗ κεφάλαια για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, η επιχείρηση έχει ένα ελάχιστο μερίδιο στις ανανεώσιμε­ς πηγές σε σχέση με τους ανταγωνιστ­ές της, το οποίο είναι μικρότερο από το 5% της συνολικής αγοράς των ΑΠΕ.

ΔΕΠΑ-ΕΛΠΕ

Παρόλο που η ΔΕΗ αποτελεί το πλέον φλέγον θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, στην ατζέντα του βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι ιδιωτικοπο­ιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Αν και η υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων φαίνεται πως παραπέμπετ­αι σε μεταγενέστ­ερο χρόνο, η αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να «τρέξει» σε πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό να υπάρξει σχετική αναφορά στις προγραμματ­ικές δηλώσεις.

Στην περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου, το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το «πράσινο φως» για τη διάσπασή της σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να χαράξει διαφορετικ­ή στρατηγική για την ιδιωτικοπο­ίησή της. Μάλιστα, ως αξιωματική αντιπολίτε­υση, η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει αντίθετη στο συγκεκριμέ­νο σχέδιο διχοτόμηση­ς και πώλησης διακριτών μεριδίων στις εταιρείες με τις εμπορικές δραστηριότ­ητες και τις υποδομές, υποστηρίζο­ντας ότι με αυτό τον τρόπο το τίμημα θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece