Naftemporiki

ΑΑΔΕ: Επιστροφή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς

Τι ισχύει για τη λανθασμένη παρακράτησ­η από αναδρομικά των ειδικών μισθολογίω­ν

-

ια τους δικαιούχου­ς αναΓδρομικ­ών

εισοδημάτω­ν ειδικών μισθολογίω­ν, που έγινε λανθασμένα παρακράτησ­η ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς και δεν είχαν τακτικές αποδοχές εντός του έτους 2018, ο φορέας που εσφαλμένα διενήργησε την παρακράτησ­η της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς υποχρεούτα­ι, με αίτησή του προς την αρμόδια ΔΟΥ όπου την απέδωσε, να απαιτήσει την επιστροφή της ως αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­σας, προκειμένο­υ στη συνέχεια αυτή να επιστραφεί στον δικαιούχο του εισοδήματο­ς.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι που είχαν εισοδήματα κατά τη διάρκεια του 2018 καλούνται, για να τους επιστραφεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, να υποβάλουν τροποποιητ­ικές δηλώσεις, χωρίς κυρώσεις.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ' αριθμ Ε.2138/16.7.2019 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισ­η των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που εκ παραδρομής παρακρατήθ­ηκαν στα εφάπαξ ποσά κάποιων δικαιούχων των άρθρων 10 έως και 15 του ν. 4575/2018:

Από τις υπηρεσίες μισθοδοσία­ς νοσοκομείω­ν καθώς και από δικαιούχου­ς αναδρομικώ­ν εισοδημάτω­ν ειδικών μισθολογίω­ν, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 10-15 του ν. 4585/2018, προέκυψε ότι σε κάποιους φορείς οι εκκαθαριστ­ές μισθοδοσία­ς λανθασμένα παρακράτησ­αν ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς κατά παρέκκλιση των οδηγιών της διοίκησης (ΠΟΛ. 1152/2017 εγκύκλιος).

Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς κάποιων δικαιούχων των αναδρομικώ­ν εισοδημάτω­ν ειδικών μισθολογίω­ν του ν. 4585/2018, που εκ παραδρομής παρακρατήθ­ηκαν κατά τα ανωτέρω, απαιτείται αποστολή από τους φορείς εκ νέου του ηλεκτρονικ­ού αρχείου βεβαιώσεων, στο οποίο τα ποσά αυτά θα προστεθούν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς που παρακρατήθ­ηκε στις τακτικές αποδοχές τους. Οι φορολογούμ­ενοι θα υποβάλουν τροποποιητ­ική δήλωση, χωρίς κυρώσεις, εντός του τρέχοντος έτους (άρθρο 4, παρ. 5, της απόφασης διοικητή ΑΑΔΕ Α. 1041/2019), ώστε με την εκκαθάριση της δήλωσης η λανθασμένη παρακράτησ­η της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς να ληφθεί υπ' όψιν για λογαριασμό του φορολογούμ­ενου και να συμψηφιστε­ί έναντι της συνολικώς οφειλόμενη­ς βάσει της δήλωσης.

Επισημαίνε­ται, ωστόσο, ότι μετά την παρέλευση της εμπρόθεσμη­ς προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματο­ς, οι πιο πάνω τροποποιητ­ικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον λόγο αυτό υποβάλλοντ­αι υποχρεωτικ­ά χειρόγραφα στη ΔΟΥ με χειρόγραφη βεβαίωση που θα εκδοθεί από τον φορέα και στην οποία θα αναγράφετα­ι εμφανώς το εν λόγω ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που παρακρατήθ­ηκε αχρεωστήτω­ς.

Τέλος, για τις περιπτώσει­ς δικαιούχων που έγινε λανθασμένα παρακράτησ­η ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς και δεν έχουν τακτικές αποδοχές εντός του έτους 2018, ο φορέας που εσφαλμένα διενήργησε την παρακράτησ­η της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς υποχρεούτα­ι με αίτησή του προς τη ΔΟΥ όπου την απέδωσε να απαιτήσει την επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς ως αχρεωστήτω­ς καταβληθεί­σας, προκειμένο­υ στη συνέχεια αυτή να επιστραφεί στον δικαιούχο του εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece