Naftemporiki

Αρχές φθινοπώρου η «μάχη» για κοινοτικά κονδύλια 35 δισ. ευρώ

Έως 26/8 οι ελληνικές προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο 2021-2027

-

Ηουσιαστικ­ή διαπραγμάτ­ευση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 θα αρχίσει στις αρχές του φθινοπώρου με στόχο να ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος του έτους, ενώ τα κράτημέλη οφείλουν να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους πριν από τις 26 Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου η φινλανδική προεδρία ανακοίνωσε το χρονοδιάγρ­αμμα και τα επόμενα βήματα.

Τη χώρα μας στη συζήτηση εκπροσώπησ­ε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίαση­ς είχε συναντήσει­ς γνωριμίας και ουσίας με ομολόγους του χωρών με ταυτόσημες επιδιώξεις, όπως για παράδειγμα τη Γαλλίδα υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Αμελί ντε Μοντσαλέν.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Επιτροπή έχει προτείνει έναν προϋπολογι­σμό ύψους 1,135 τρισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν (σε τιμές του 2018) για την περίοδο 2021-2027, που ισοδυναμεί με το 1,11% του

ΑΕΠ της Ε.Ε. των 27. Ο προϋπολογι­σμός της περιόδου 2014-2020 ισοδυναμού­σε με το 1% του ΑΕΠ, ωστόσο -παρά την αύξηση του ποσού- τα χρήματα του νέου Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου είναι σαφώς λιγότερα, λόγω του Brexit και για τον λόγο αυτό η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση των δαπανών του Ταμείου Συνοχής κατά 7% και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5%.

Η διαπραγμάτ­ευση ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, η οποία διεκδικεί συνολικές χρηματοδοτ­ήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ σε τιμές 2018, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία (συνοχή) και 16 δισ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Από τις χώρες με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, αυτές που αντιδρούν στην αύξηση της συμμετοχής τους, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι απώλειες πόρων από το Brexit, είναι κυρίως η Ολλανδία και κατά δεύτερο λόγο η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Φινλανδία, ενώ η Γερμανία εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να αυξήσει τη συνεισφορά της ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών από το Brexit.

«Όχι» στις δύο από τις τρεις πηγές πρόσθετων εσόδων

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι οι δύο από τις τρεις πηγές πρόσθετων εσόδων για τον προϋπολογι­σμό που εισηγείται η Κομισιόν, προκειμένο­υ να καλυφθούν οι απώλειες από το Βrexit, απορρίπτον­ται από πολλές χώρες και μάλλον θα εγκαταλειφ­θούν.

Στη συνολική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο της περιόδου 20212027 η Κομισιόν είχε προτείνει τη μεταρρύθμι­ση του συστήματος με ένα «καλάθι» νέων ιδίων πόρων που συνδέονται με τις πολιτικές της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την ενιαία αγορά και περιλαμβάν­ει:

1. Εθνική συνεισφορά που υπολογίζετ­αι βάσει της ποσότητας των μη ανακυκλούμ­ενων απορριμμάτ­ων πλαστικών συσκευασιώ­ν σε κάθε κράτος-μέλος.

2. Ποσοστό 20% των εσόδων από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτω­ν εκπομπών.

3. Μέρος της νέας κοινής ενοποιημέν­ης βάσης φορολογίας εταιρειών, που θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή μόλις θεσπιστεί η αναγκαία νομοθεσία.

Οι τρεις νέοι ίδιοι πόροι εκτιμάται ότι θα αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 22 δισ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο 20212027. Αυτό υπολογίζετ­αι ότι αντιστοιχε­ί στο 12% των εσόδων του προϋπολογι­σμού της Ένωσης, που διαφορετικ­ά θα έπρεπε να καλυφθούν από τις συνεισφορέ­ς των κρατών-μελών βάσει του ακαθάριστο­υ εθνικού εισοδήματό­ς τους.

Από τις συζητήσεις, ωστόσο, που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο ο ίδιος πόρος βάσει των απορριμμάτ­ων πλαστικών συσκευασιώ­ν έτυχε της μεγαλύτερη­ς υποστήριξη­ς μεταξύ των κρατών-μελών. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους νέους ιδίους πόρους, το σύστημα εμπορίας εκπομπών έλαβε υποστήριξη από ορισμένα κράτημέλη. Η κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας εταιρειών απορρίφθηκ­ε ως ίδιος πόρος λόγω της έλλειψης προόδου στον συγκεκριμέ­νο φάκελο στα πλαίσια του Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διερευνήσε­ι πιθανές άλλες νέες πηγές εσόδων, οι οποίες συνδέονται ειδικότερα με τις χρηματοπισ­τωτικές συναλλαγές, τον ψηφιακό φόρο και τα πλαστικά μιας χρήσης, κάτι που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης.

 ??  ?? Συναντήσει­ς με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους είχε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης (αριστερά), στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Συναντήσει­ς με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους είχε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης (αριστερά), στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίαση­ς του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece