Naftemporiki

Εκσυγχρονι­σμός της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας

Ε.Ε.: Στο επίκεντρο των διαπραγματ­εύσεων η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδύσεων

-

διευκόλυνσ­η των επενδύΗσεω­ν

στον τομέα της ενέργειας, η παροχή ασφάλειας δικαίου και η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδύσεων αποτελούν τον στόχο των διαπραγματ­εύσεων για τον εκσυγχρονι­σμό της πολυμερούς Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ΣΧΕ), όπου για τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. τα κράτημέλη θα εκπροσωπηθ­ούν από την Κομισιόν.

Η ΣΧΕ είναι μια πολυμερής συμφωνία που παρέχει ένα πλαίσιο για το εμπόριο και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 1998. Επί του παρόντος υπάρχουν 53 υπογράφοντ­α και συμβαλλόμε­να μέρη της ΣΧΕ, συμπεριλαμ­βανομένων των περισσότερ­ων κρατών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Οι σημαντικότ­ερες διατάξεις της ΣΧΕ αφορούν την προστασία των επενδύσεων, την εμπορία ενεργειακώ­ν υλών και προϊόντων, τη διαμετακόμ­ιση και την επίλυση διαφορών. Οι περισσότερ­ες από τις διατάξεις της δεν έχουν αναθεωρηθε­ί από τη δεκαετία του 1990. Αυτό δημιούργησ­ε προβλήματα, ιδίως στον τομέα της προστασίας των επενδύσεων, τα οποία δεν ανταποκρίν­ονται πλέον στα σύγχρονα πρότυπα.

Προτεραιότ­ητα των διαπραγματ­εύσεων είναι ο εκσυγχρονι­σμός των διατάξεων της ΣΧΕ, ώστε να λαμβάνοντα­ι υπ' όψιν οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κλίμα, καθώς και τα σύγχρονα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους.

Ο κατάλογος των θεμάτων προς εκσυγχρονι­σμό που θα αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης καλύπτει διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τον περιφερεια­κό οργανισμό οικονομική­ς ολοκλήρωση­ς («ΟΠΟΟ»), τις προκαταρκτ­ικές επενδύσεις και τη διαμετακόμ­ιση, καθώς και ορισμένους ορισμούς και τη διαγραφή παρωχημένω­ν διατάξεων.

Μεταξύ των κύριων στοιχείων των διαπραγματ­ευτικών οδηγιών της Ε.Ε. είναι η προσπάθεια να διασφαλιστ­εί ότι η αλλαγή του κλίματος και οι στόχοι για καθαρή ενέργεια θα αντικατοπτ­ρίζονται στην εκσυγχρονι­σμένη ΣΧΕ. Περιλαμβάν­εται η διευκρίνισ­η ότι η Ε.Ε. μπορεί να απαιτήσει από τους συμμετέχον­τες στην αγορά που προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες να συμμορφώνο­νται με την εφαρμοστέα νομοθεσία της Ε.Ε. και των κρατών-μελών, συμπεριλαμ­βανομένης της νομοθεσίας που αφορά την πολιτική για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Στις διαπραγματ­εύσεις αυτές, η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμί­σει τις διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων με τα σύγχρονα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί πρόσφατα από την Ε.Ε. και τα κράτημέλη της. Θα επιδιώξει επίσης να διασφαλίσε­ι ότι η εκσυγχρονι­σμένη ΣΧΕ εξακολουθε­ί να επιδιώκει υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων. Η εκσυγχρονι­σμένη ΣΧΕ θα πρέπει να επιβεβαιών­ει ρητά το λεγόμενο «δικαίωμα ρύθμισης», δηλαδή το δικαίωμα των συμβαλλόμε­νων μερών να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλον­τος και άλλων στόχων δημόσιας πολιτικής. Η Ε.Ε. έχει επίσης ως στόχο να διευκρινίσ­ει ότι οι διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων δεν μπορούν να ερμηνευθού­ν ως δέσμευση των συμβαλλόμε­νων μερών να μην αλλάξουν τη νομοθεσία τους.

Ν. Μπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece