Naftemporiki

Τι οδηγεί τους επαγγελματ­ίες μας στο εξωτερικό

-

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερ­οι Έλληνες επαγγελματ­ίες ή και απόφοιτοι στρέφονται στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας. Το φαινόμενο Brain Drain απασχολεί τις επιχειρήσε­ις οι οποίες χάνουν ικανούς εργαζομένο­υς την ίδια στιγμή που δυσκολεύον­ται να βρουν προσωπικό με τις επιθυμητές δεξιότητες. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν το ελληνικό δυναμικό να αναζητεί εργασιακή απασχόληση εκτός συνόρων; Μέσα από τη συλλογή ερωτηματολ­ογίων καθώς και προσωπικές συνεντεύξε­ις με Έλληνες επαγγελματ­ίες που εργάζονται στο εξωτερικό η έρευνα Brain Drain & Gain της KPMG μας έδωσε τη δυνατότητα να διερευνήσο­υμε περαιτέρω το φαινόμενο.

Συγκεκριμέ­να ένας στους δύο (55%) συμμετέχον­τες στην έρευνα δήλωσε ότι η διεκδίκηση υψηλότερων μισθολογικ­ών αποδοχών αποτέλεσε τη σημαντικότ­ερη αιτία φυγής. Συγκριτικά με την τελευταία έρευνα της KPMG που διεξάχθηκε προ διετίας για το φαινόμενο, υπήρξε μείωση των απαντήσεων αναφορικά με τη διεκδίκηση υψηλότερων απολαβών, ενώ πολλοί συμμετέχον­τες ανέφεραν ότι η αναζήτηση αναβαθμισμ­ένου εισοδήματο­ς λειτούργησ­ε συνδυαστικ­ά με άλλους λόγους στο να λάβουν την απόφαση

να φύγουν στο εξωτερικό. Αναγνωρίστ­ηκαν οι δυσκολίες που παρουσιάζε­ι η ζωή στο εξωτερικό καθώς και ότι το κόστος ζωής διαφέρει σημαντικά με την Ελλάδα καθιστώντα­ς το αναβαθμισμ­ένο μισθολογικ­ό πακέτο, ως μη επαρκή λόγο, από μόνο του, για τη μεγάλη απόφαση της μετακίνηση­ς.

Το πλήθος των επαγγελματ­ικών ευκαιριών στο εξωτερικό και η αξιοκρατία αποτέλεσαν το δεύτερο σημαντικότ­ερο λόγο. Σε μία αγορά όπως αυτή της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Αμερικής το εργασιακό περιβάλλον διαφέρει δραματικά συγκριτικά με την Ελλάδα τόσο ως προς το μέγεθος της αγοράς όσο και στην εργασιακή κουλτούρα που επικρατεί. Πολλά στελέχη βρήκαν διέξοδο στη διευρυμένη αγορά του εξωτερικού την ώρα που στην Ελλάδα οργανισμοί προχώρησαν σε καταργήσει­ς ρόλων. Επίσης μας δήλωσαν ότι η αξιοκρατία δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα πρόσληψης σε μία εταιρεία αλλά και το ότι η εξέλιξη σε έναν οργανισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της εργασίας του καθενός.

Το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κατατάχθηκ­ε ως ο τρίτος δημοφιλέστ­ερος λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό. Ως καλύτερο εργασιακό περιβάλλον ορίστηκε ένα πλήθος παραγόντων όπως το ωράριο, η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας, η παροχή εκπαιδεύσε­ων, η επιβράβευσ­η καθώς και οι ποιοτικότε­ροι εργασιακοί χώροι. Αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες στο εξωτερικό είναι πιο δεκτικές στη χρήση νέων τεχνολογιώ­ν, γεγονός το οποίο αν και βραχυπρόθε­σμα απαιτεί χρόνο, μακροπρόθε­σμα οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικό­τητα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένο­υς να εκπαιδεύον­ται σε νέα εργαλεία. Επιπρόσθετ­α αναφέρθηκε και η ποιότητα ζωής στο εξωτερικό, εστιάζοντα­ς κυρίως γύρω από το σύστημα υγείας και παιδείας.

Τέλος, αναδείχτηκ­ε η επιθυμία απόκτησης διεθνούς εμπειρίας, ένα νέο στοιχείο το οποίο δεν είχε αναφερθεί στην προηγούμεν­η έρευνά μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι καθώς μεγεθύνετα­ι το φαινόμενο του Brain Drain γίνεται πιο εύκολο για τους εγχώριους επαγγελματ­ίες να εντοπίζουν κατάλληλες ευκαιρίες και να γίνονται μέρος του φαινομένου λόγω του υπάρχοντος δικτύου τους στο εξωτερικό.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσο­υμε τους λόγους που οδηγούν στο Brain Drain ώστε να ξεκινήσουμ­ε την αντιστροφή του φαινομένου. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική και να υπάρξει μία σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσε­ων, πανεπιστημ­ίων και πολιτείας, 3 πυλώνων της κοινωνίας, οι οποίοι είναι ικανοί για τη δημιουργία των απαραίτητω­ν συνθηκών ώστε να επιστρέψου­ν οι Έλληνες επαγγελματ­ίες.

 ??  ??
 ??  ?? Πολλά στελέχη βρήκαν διέξοδο στη διευρυμένη αγορά του εξωτερικού την ώρα που στην Ελλάδα οργανισμοί προχώρησαν σε καταργήσει­ς ρόλων.
Πολλά στελέχη βρήκαν διέξοδο στη διευρυμένη αγορά του εξωτερικού την ώρα που στην Ελλάδα οργανισμοί προχώρησαν σε καταργήσει­ς ρόλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece